Skidparadiset Sierra Nevada säsongsöppnar

Sierra Nevada öppnar vintersäsongen 2023/2024 idag tisdagen den 5 december för alla skid- och snowboardentusiaster i södra Spanien.

Sierra Nevada

Den tredje oktober skrev vi om att ”Södra Spaniens skidparadis ligger i startgroparna” och nu har en av Spaniens bästa skidorter äntligen öppnat. (I den artikeln finns det förresten en trevlig och informativ video.)

Redan i lördags öppnade Borrequiles linbana som kopplar ihop skidorten Pradollano med skidområdet. Då öppnade även området för snöaktiviteter vid foten av Veletas stolslift, liksom faciliteterna i Mirlo Blanco- komplexet i Pradollano. Dessa kommer givetvis att förbli öppna i fortsättningen.

Det som öppnar idag tisdag är nybörjarbackarna 1, 2, 5 och 7, men backservicen hoppas att snart kunna öppna fler backar. Men detta beror mycket på hur väderförhållandena utvecklas. Totalt finns idag inte fullt 2 kilometer som är åkbart med 20 – 40 centimeter pudersnö.

Stolliften Emile Allais och mattorna Borreguiles och El Bosque är öppna och stolliften Alhambra beräknas öppna i morgon. Dessutom jobbas det frenetiskt för att kunna öppna stolliften Veleta. Väderprognosen ser bra ut och det väntas komma mer snö idag och tidigt i morgon bitti.

Hur det ser ut med snön, liftarna och pisterna kan enkelt kontrolleras på skidortens webbplats, där finns också ett flertal webbkameror: sierranevada.es där kan man också boka boende och se vad liftkort kostar mm. De har också en mycket informativ och flitigt använd Facebooksida. Det finns dessutom mycket bilder på anläggningens Instagramsida.

Liftkort i telefonen.

Man kan ha sitt liftkort i telefonen genom att ladda ner en app, appen finns för både IOS- och Androidtelefoner. Liftkort kan köpas via appen eller via webbplatsen. I år har det arbetats med renovering och implementering av nya liftar och de har också installerat nya snökanoner.

Det finns rabatter för pensionärer, seniorer, barn och handikappade. Alla rabatter finns på anläggningens hemsida.

Sierra Nevada

Skidorten Sierra Nevada, med samma namn som bergskedjan, ligger i Andalusien i södra Spanien med Granada som närmaste stad. Här finns ett tjugotal toppar på över 3000 m ö h. Högsta toppen Mulhacén mäter 3.482 meter och är Iberiska halvöns högsta berg. Själva skidorten Pradollano ligger i sydligt läge på cirka 2.100 meters höjd, skyddad av bergskedjans näst högsta topp Veleta (3.395 m.)

Sierra Nevada är också Europas sydligaste skidort, bara 27 km från Granada. Det är heller inte speciellt långt från kusten upp till skidåkningen, från Motril på Costa Tropical är det mindre än 100 km och från Málaga på Costa del Sol ca 160 km. Det är en av de få platserna i världen där man kan åka skidor på förmiddagen och bada i havet på eftermiddagen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …