Málaga flygplats sätter nytt rekord

För flygplatsen var det den bästa augustimånaden någonsin med mer än 2,4 miljoner passagerare som passerade terminalerna.

Málaga flygplats AGP.
Málaga flygplats AGP.

De oändliga köerna vid incheckningsdiskarna och strömmarna av passagerare som lämnar ankomstområdet på Málaga flygplats under hela augusti har satt sina spår. Flygplatsoperatören Aena har en effektiv kontroll och statistiken är verkligen talande. De bekräftar att anläggningen har haft den bästa augusti någonsin. Det gjorde det genom att överskrida 2,4 miljoner passagerare, en siffra som innebär nästan 18 % mer än förra året och nästan tio punkter mer än rekordåret 2019. Ett uppsving som betyder att passagerartrafiken under årets första åtta månader uppgår till nästan femton miljoner (14.921.595). Vilket är 21,5 % mer än förra året och 9,3 % högre än rekordåret före pandemin.

De mest hektiska dagarna för flygplatsen.

Operatörer och arbetare i terminalerna kommer att ha noterat den 6 augusti som den mest hektiska dagen under den rekordmånaden, med 84.371 passagerare. Medan den 20 augusti var toppdagen i kontrolltornet och på landningsbanorna med 583 landningar och starter på flygplatsens två banor.

Statistiken konsoliderar Málaga flygplats som den fjärde viktigaste flygplatsen i landet, efter Madrid, Barcelona och Palma de Mallorca. Dessutom är det den som leder tillväxttakten för stora infrastrukturer, med en tillväxt mycket högre än riksgenomsnittet. Det räcker med att säga att Aenas flygplatser nådde rekordmånga passagerare i augusti. Med 29,8 miljoner, cirka 9,5 % fler än under samma månad 2022 och 1,4 % fler än 2019. Situationen upprepas när man analyserar de ackumulerade siffrorna för årets första åtta månader. Då 189 miljoner passagerare har registrerats på Spaniens flygplatser totalt sett. Vilket motsvarar en ökning med 18,7 % jämfört med siffrorna för 2022 och 1,2 % jämfört med före pandemin.

Det är också viktigt att notera att av de fyra främsta flygplatserna när det gäller trafikvolym är det bara Málaga och Palma de Mallorca som har återställt sina före Covid-19 nivåer. Medan Madrid och Barcelona ligger kvar på minus, med sänkningar på 3,5 % respektive 7,2 %.

Både inrikes- och internationell trafik visar fina siffror.

Aena betonade att ”datan för Málaga, som visar ett dagligt genomsnitt på 78.034 passagerare på flygplatsen, berodde på det goda resultatet för både inrikes- och utrikestrafiken”. Siffrorna visade att internationella flygningar hade 2.007.783 användare. Det är 18,9 % fler än ett år tidigare, och därtill bibehöll inrikestrafiken en betydande tillväxt och ökade med 13,1 %.

När det gäller internationell trafik påpekade Aena att de marknader som hade störst efterfrågan i absoluta tal var britterna med 615.754 passagerare. Följt av Tyskland med 187.250, Frankrike med 120.567, Irland med 115.610 och Italien med 112.884. Men det är också betydande att ankomsterna från Portugal fördubblades och trafiken med Marocko ökade med 50,2 %.

Det var inte bara i terminalerna som intensiv aktivitet noterades i augusti utan även på landningsbanorna. De 16.945 flygen som landade och lyfte förra månaden passade ihop som pusselbitar, vilket motsvarar en ökning med 11,8 % jämfört med augusti 2022. Av dessa var 13.244 till eller från internationella flygplatser. För året som helhet har 107.945 landningar och starter hanterats, 11,3 % fler än under samma period förra året.

Vid flygplatsen finns det en välplacerad pendeltågsstation.

Pendeltåg, linje C1
Renfe Cercanías, linje C1.

Detta bara bekräftar uppgifter som kom för en månad sedan:

Spanska flygplatser slår trafikrekord.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …