Man klämd till döds i en biltvätt

I söndags blev en 71-årig man klämd till döds mellan sin bil och tvättens maskineri, olyckan hände i Gandia i Valenciaregionen.

Ambulans från Samu.
Aktuell ambulanstjänst, arkivbild.

När brandmän anlände till platsen vid 17.30-tiden den 10 december upptäckte de den medvetslöse mannen som var instängd mellan fordonet och den rörliga pelaren i biltvätten. Den tragiska olyckan utspelade sig i Gandia 65 km söder om Valencia, mellan CV-670 och Avenida Grau.

Brandkåren flyttade bilen och befriade mannen innan de försökte återuppliva honom. Ambulanspersonal anlände och tog över, men mannen dödförklarades på platsen.

Det är oklart om mannen försökte lämna bilen mitt under en tvätt eller om han har försökt ta sig in i bilen med tvätten igång. Myndigheterna har uppgett att mannen hade fått allvarliga skador i både huvud och bröstkorg innan han dog. Offrets namn förekommer inte i de lokala medierna. Det är heller inte känt om han hade familj och om de har blivit informerade om hans död.

Det är en ovanlig olycka men inte unik.

Athanasios Papageorgiou fick kämpa för sitt liv efter att ha blivit instängd i biltvätt på en Puma-servicestation i Springvale, sydöst om Melbourne, i november 2019. Han dog tre dagar senare. Mannen hade sagt till sin fru Maria att han bara skulle tanka bensin när ett förhastat beslut att tvätta bilen slutade i tragedi. Något hände med maskinen och Athanasios dog av kvävning.

Även i Sverige har det hänt olyckor i biltvättar, men lyckligtvis utan dödsfall.

2006 I Stenungsund fastnade en man mellan aggregatet och bildörren, men utan allvarliga skador.

2013 I Växjö blev en 82-årig man tvättad när han skulle göra rent tvätten, men han klarade sig utan skador. Hans son konstaterade bara att mannen hade blivit ordentligt ren.

Men faktum kvarstår, biltvättar skall hanteras som de är avsedda annars kan det gå illa. Gamla bilar kan också vara en riskfaktor.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …