December i Spanien med flera nya värmerekord

Det har varit en varm inledning på december och nya värmerekord har satts på flera platser, Andalusien har slagit många gamla rekord.

Värmerekord
Många värmerekord har slagits i december.

Med många av landets stränder fortfarande fulla med glada soltörstande turister så är det ingen hemlighet att december 2023 går till historien. För turistnäringen är detta givetvis bra och hotellbeläggningen ligger tio procent över det normala. Strandbarerna lär heller inte klaga, för varmt väder innebär törstiga och hungriga strandbesökare. Men faktum är att det behövs regn för att fylla på vattenförråden som är rekordlåga. För att det skall kunna bli regn behövs det lågtryck från Atlanten, men dessa verkar i år mest stanna i norra Spanien.

Flera orter i provinserna, Murcia, Almería och Málaga har registrerat temperaturer som överstiger sina tidigare rekord. Källa till temperaturangivelserna är Spaniens meteorologiska byrå Aemet.

Temperaturer med värmerekord.

Andalusien.

I Andalusien var det tidigare rekordet för december satt den 9 december 2010, då registrerades 29,4 grader i Granada. Det gamla rekordet i Málaga var från den 12 december 1998 då det uppmättes 24,6 grader. Nu har båda de rekorden fått stryka på foten, i Málaga var det 29,9 grader i tisdags klockan 14:20. Flera andra platser i Andalusien hade liknande eller till och med högre temperaturer, i t.ex. Arboleas (Almería) var det 31,2 grader.

Murcia, Valencia och Alicante.

Speciellt Murcia är känt för att kunna vara riktigt varmt, och det var det också i tisdags. I Arcena uppmättes 30,4 grader och Abanilla 30,2 grader och flera andra orter i regionen låg strax under trettiogradersstrecket. Valencia och Alicante var bara snäppet svalare med temperaturer runt 29 grader.

Det arbetas fram planer för att tackla vattenbristen.

Det planeras för att dels utvidga befintliga avsaltningsanläggningar och dels bygga helt nya. Här talas det också om modulära mindre anläggningar som snabbt kan vara på plats. Det diskuteras också om att frakta vatten på tankfartyg till framförallt Barcelona och Málaga. I Málaga pågår förberedelser för att kunna ta emot fartygen, i Barcelona finns redan den infrastrukturen på plats. Det diskuteras också rörledningar från både norra Spanien och Portugal. Men framförallt är det utökade restriktioner som är på tapeten om det inte kommer ordentligt med regn.

Relaterat: Väderprognosen för 11 – 17 december.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …