11 ton kokain beslagtagna i Vigo och Valencia

Förutom beslagen som gjordes i två separata operationer greps 20 personer i två kriminella organisationer som leddes av albaner.

Kokain
Kokain

Beslagen gjordes i två sjöcontainrar i Vigo i Galicien uppe i norra Spanien och i Valencia i sydöstra delen av landet. Det bekräftas att det är en ökande aktivitet av kriminella organisationer av albanskt ursprung som sköter distributionen i Europa. Narkotikan kommer från länder som Colombia och Ecuador i Sydamerika.

Bland de detaljer som polisen och skattemyndigheten har avslöjat om dessa senaste två operationer rapporteras att de leddes av albaner. Men bland de gripna fanns det även personer med spansk-, colombiansk- och dominikansk nationalitet.

Kokain
Kokain

Operación Moño/Tonara.

I operationen i Vigo beslagtogs 7,5 ton kokain gömt mellan frysta tonfiskryggar, vilket gör det till det största beslaget som har gjorts i Galicien. En affärsman från A Coruña som hade varit under övervakning sedan 2019 och som hade för avsikt att gömma drogerna i containrar till sjöss, var nyckeln till att hitta försändelsen och göra operationen framgångsrik.

Operación Asador/Fulgor.

I Valencia beslagtogs 3,4 ton kokain som gömdes i fyra sjöcontainrar med dubbla bottnar/väggar. Det var ett komplicerats upplägg där containrarna lämnades övergivna under 30 dagar i Valencias hamn. Resten är som taget ur en amerikansk kriminalfilm med flyttning av containrar, överflyttning av kokainet till sportväskor. Samt som kronan på verket i alla filmer en biljakt.

Den albanska maffian.

Chefskommissarien för Brigada Central de Estupefacientes, Antonio Duarte, har betonat att även om det är olika operationer har de gemensamma kopplingar. ”Bakom båda transporterna finns albanska nätverk, som är de organisationer som har monopoliserat transporten av narkotika till Europa i dubbelbottnade (och dubbla väggar) av sjöcontainrar”. Duarte har också förklarat att den albanska maffian har monopoliserat narkotikahandeln. ”De är ursprunget till drogsändningarna, i transporterna, i ankomsten och i distributionen, de kontrollerar allt”.

Bland de detaljer som är kända är att de alltid skeppar stora mängder kokain, med transporter som överstiger tre ton. Det är processer för vilka de har ett komplext affärsnätverk för att lasta maritima containrar från Latinamerika och distribuera dem till olika hamnar på den Iberiska halvön.

Arbetet med att avslöja de kriminella nätverket var ett samarbete mellan Skatteverket och Nationalpolisen. Den som vill förbättra sin spanska och läsa mer om operationerna kan göra det på deras gemensamma pressmeddelande.

I våras var detta ett stort kokainbeslag vid Kanarieöarna, men ovanstående beslag var betydligt större.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …