Gamla bilar kan vara dödsfällor

En Spansk undersökning visar att bilens ålder är direkt relaterad till trafiksäkerheten, en sänkning av genomsnittsåldern skulle rädda liv.

Gamla bilar

Spanien har en av de äldsta fordonsflottorna i Europa med en snittålder på 13,5 år, vilket är 38 % äldre än för 10 år sedan. Totalt är 22,9 miljoner fordon (2 av 3 på vägarna) mer än 10 år gamla och 16, 2 miljoner är mer än 15 år gamla.

Med tanke på den nuvarande miljöpsykosen, när man hör denna statistik, tänker man på miljökonsekvenserna. När konsekvenserna för trafiksäkerheten i själva verket är betydligt värre. Om genomsnittsåldern på spanska bilar kunde sänkas till under 10 år skulle upp till 260 liv kunna räddas årligen.

Enligt studien ”Föråldrade bilar, verklig risk. Inverkan av fordonsflottans ålder på olycksfrekvensen (2011–2020)”, utarbetad av Línea Directa Foundation i samarbete med Centro Zaragoza. Under det senaste decenniet dog nästan 2.700 personer i olyckor med fordon över 15 år gamla. Och andelen bilar över 15 år som var inblandade i dödsolyckor tredubblades, från 15 % till 44 % av totalen. Andelen olyckor med allvarliga skador med bilar över 15 år har också tredubblats sedan 2011, från 12 % till 39 %.

År 2020 var genomsnittsåldern för spanska fordon 13,1 år (13,5 år 2021), men med stora skillnader per region. I denna mening finns de äldsta fordonen i Extremadura (15,1 år), Kastilien-La Mancha (14,6) och Kastilien och León (14,6). De nyare fordonen finns i regionen Madrid, med en betydligt lägre ålder (10,4 år per fordon), följt av Katalonien (12,5 år) och Balearerna (12,7 år).

Impopulär hjälp för att köpa nya bilar

Orsakerna till denna åldrande fordonsflotta är relaterade till förändringen i rörlighet, miljömedvetenhet, elbilar. Samt komponentkrisen, stigande bränslepriser och, naturligtvis, den ekonomiska krisen. Allt detta har lett till att nyregistreringarna har sjunkit med 35 % under de senaste 3 åren.

Det enda sättet att föryngra den spanska bilflottan är att uppmuntra och underlätta köp av nya bilar. Något som verkar komplicerat om de enda officiella stöden som finns är riktade uteslutande mot elektrifierade bilar. Det höga priset på dessa jämfört med förbränningsbilar, och svårigheterna att ladda dem. Gör att den stora majoriteten av den spanska befolkningen inte kan få tillgång till statligt stöd. Därför tvingas de fortsätta köra med sina gamla, förorenande och osäkra bensin- och dieselbilar som är över 10 år gamla. Något som dessutom förhindrar dem från att köra in i de nya miljözonerna.

Gamla men välskötta bilar.

Gammal men välskött bil.

Den idealiska lösningen skulle vara att ge statligt stöd som inte marginaliserar förbränningsbilar, och därmed majoriteten av potentiella köpare. Men eftersom så inte är fallet är det enda alternativet för att gamla bilar ska vara så säkra och effektiva som möjligt att utföra bra underhåll på dem.

Faktum är att bra underhåll är viktigare för trafiksäkerheten än bilens ålder. Stoppsträckan för en bil med slitna däck kan vara 53 % längre än för ett fordon med bra däck, oavsett fordonets ålder. Detta tillsammans med ett optimalt skick på bromssystemet gör att bilen trots sin ålder har bra stoppförmåga. I sin tur förhindrar en bra regelbunden service möjliga haverier och minskar utsläppen av föroreningar. Det är också viktigt att ha detaljer som strålkastare eller vindrutetorkare i gott skick.

Men tyvärr så är gamla fordon ofta i dåligt skick.

Gammal bil

Tyvärr brukar det inte vara så, och många av de gamla bilarna är dåligt underhållna. 50 % av fordonen som passerar bilprovningen har defekter vid den första besiktningen och 1 av 5 har allvarliga eller mycket allvarliga brister. Dessutom är antalet underkända oroande: 40 % av de fordon som skulle ha klarat besiktningen 2021 gjorde det inte.

Detta beror på att det har sparats in på underhållet. Under de senaste 10 åren har den genomsnittliga underhållskostnaden gått från 625 € till endast 497 €, det är 20 % mindre. Under de senaste 5 åren har allvarliga eller mycket allvarliga defekter ökat markant i belysningssystem (44%), styrning (34%), hjul, axlar, däck och fjädring (26%), motor och transmission (10%) och bromsar (10%). Denna trend förvärras med åldern, eftersom bilar över 10 år står för 88 % av de totala allvarliga defekterna i däcken och 93 % av belysningsdefekterna, enligt bilprovningen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …