Medelhavskorridor för elektriska lastbilar

Den spanska energijätten Iberdrola och logistikföretaget Disfrimur har invigt specifika laddstationer för 100 procent elektriska lastbilar och skapat den första Medelhavskorridoren för tunga elfordon.

Laddstation för elektriska lastbilar
El-lastbil från Disfrimur laddas.

Stora fordon med tung last, med behov av att åka långa sträckor. Dessa är några av behoven hos åkerier, då deras övergång till el som energikälla kräver en specifik infrastruktur. Å andra sidan har logistiksektorn överraskats av fenomenet elektronisk handel, som under de senaste fem åren har vuxit i en närmast frenetisk takt. Den så kallade sista milen beror på denna sektor, det vill säga leveransen av produkten till kunden med alla svårigheter som detta medför. En typ av transport som är perfekt anpassad för användningen av 100% elektriska lastbilar och skåpbilar.

För att tillhandahålla täckning för den här typen av tunga lastbilar och främja ”nollutsläpp” har Iberdrola och Disfrimur lanserat det första elektrifieringsprojektet av Medelhavskorridoren för transport av gods på väg. Detta kommer att möjliggöra en snabbare minskning av CO2 utsläppen för en sektor som är strategiskt för den nationella ekonomin, eftersom 96 % av varorna som transporteras i Spanien på väg, står för 25 % av CO2-utsläppen.

Disfrimur

Båda företagen har invigt specifika laddningsplatser för lastbilar vid Disfrimurs logistikbaser belägna i Sangonera la Seca (Murcia) och San Isidro (Alicante) intill A-7, som i den första fasen har två 180-kilowatt-laddare (kW) i varje anläggning. Laddplatserna kommer att vara för allmänt bruk, så de kommer även att vara tillgängliga för lastbilar och skåpbilar från andra företag, samt lätta fordon.

Nästa fas

Den andra fasen av projektet som är planerad till 2024, kommer att innebära tillägg av en 1.200 kW MCS (Megawatt Charging System) laddare vid var och en av baserna. Detta kommer att underlätta laddning av lastbilar med batterier på mer än 600 kWh på cirka 30 minuter, vilket korresponderar med de obligatoriska tiderna för vila. För närvarande utvecklar Iberdrola och Ingeteam, ett spanskt företag specialiserat på kraftelektronik, den första kommersiella laddaren med denna teknologi som kommer att möjliggöra så höga laddningshastigheter. Vilket är nödvändigt för elektrifiering av långväga godstransporter, eller för att tillhandahålla tjänster för varudistribution dygnet runt.

De anläggningar som just nu har tagits i drift läggs till den ultrasnabba laddstationen som Iberdrola har i Elche, ett laddningsnav för elfordon med högst effekt i Sydeuropa. Där finns också parkeringsplatser för lastbilar vid kilometer-25 på motorväg A-70 i båda riktningarna, med effekter på 400 kW och 200 kW.

Således har de första milstolparna för skapandet av Medelhavskorridoren för 100 % elektrisk vägtransport uppnåtts, den kommer att gå genom regionerna Murcia och Valencia och kommer att möjliggöra trafik med tunga fordon mellan Puerto Lumbreras och Vinaròs. Vilket ger mer än 450 kilometer utsläppsfria godstransportleder med syfte att undan för undan utöka projektet till resten av landet.

Elektrisk lastbil

Disfrimur har redan två 27-tons Scania-lastbilar och en 40-tons Volvo i trafik som täcker sträckan från logistikbasen San Isidro till Alicante och från Sangonera la Seca till Murcia. Laddarna drivs av 100 % förnybar el, vilket gör att gör det möjligt för dem att utföra den sista distributionen till sina kunder utan någon typ av problem. Dessutom planerar företaget att fortsätta lägga till fler elektriska lastbilar till sin flotta.

En informativ video från invigningen.

Det bör noteras att användarna av dessa anläggningar kommer att ladda batteriet i sina elbilar med 100 % grön energi, från förnybara källor, med ett ursprungsgaranticertifikat (GdOs) och laddningspunkterna kommer att finnas i Public Recharge App Iberdrola. Därifrån kan man geolokalisera laddaren, kontrollera dess funktion i realtid och boka och betala från mobilen.

Iberdrola och Disfrimur har fler strängar på sin lyra än elektriska lastbilar. Disfrimur har också en stor flotta av lastbilar som drivs av naturgas och kommer även att få vätgasdrivna fordon. Iberdrola utvecklar också vätgas tillverkad genom solenergi och vindkraft.

Iberdrola vätgasprojekt.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …