Spanien, Portugal och Marocko i fotbolls-VM

De tre grannländerna kandiderar gemensamt för att vara värd för fotbolls-VM 2030 i en helt unik samverkan mellan två världsdelar.

Från början var det Spanien, Portugal och Ukraina som sökte tillsammans. Men Marocko går nu in istället för Ukraina eftersom Ukrainas deltagande stoppades på grund av en korruptionsskandal. Något som resulterade i sanktioner mot Ukrainas fotbollsförbund och dess president Andreiy Pavelko.

Kung Mohammed VI tillkännagav på tisdagen Marockos gemensamma bud, med Spanien och Portugal, för att vara värd för VM 2030. ”Jag tillkännager inför er församling att kungariket Marocko har beslutat att tillsammans med Spanien och Portugal, lämna ett gemensamt anbud för att vara värd för fotbolls-VM 2030”. Tillkännagivandet var i ett meddelande med anledning av presentationen av förbundet African Footballs (CAF) Excellence Award for 2022 (CAF President’s Outstanding Achievement Award-2022), som tilldelades monarken i Kigali, Rwanda.

Kung Mohammed VI och fotbollslandslaget.

Denna gemensamma kandidatur saknar motstycke i fotbollens historia. En union mellan Afrika och Europa, mellan de afrikanska, arabiska och det Europeiska medelhavsområdet” sa Kung Mohammed VI, i ett meddelande som lästes upp av ministern för utbildning, förskola och idrott Chakib Benmoussa. (Bilden visar kungen och Marockos fotbollslag)

De tre ländernas federationer slutför ett avtal som har sina respektive regeringars välsignelse. Ett betydande framsteg med tanke på de diplomatiska spänningar som har rått mellan Spanien och Marocko. Spänningarna mellan länderna började lugna ner sig redan för ett år sedan och har till största delen bilagts under de senaste veckorna.

En avspänning mellan länderna som som också återspeglas i dessa två artiklar:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …