Meteorologerna varnar för kraftigt oväder

Det finns till och med risk för extremt kraftiga regn och stormar över i stort sett hela Spanien till veckoslutet och början på nästa vecka.

Oväder på Mallorca
Arkivbild från en DANA på Mallorca

Anledningen är en isolerad ficka av lågtryck med kall luft på hög höjd som väntas komma in över Spanien på fredag. Fenomenet som på spanska heter Gota fría eller DANA hör till de mindre trevliga egenskaperna hos medelhavsklimatet. Det innebär att en ficka lossnar från huvudjetströmmen över Atlanten och tränger in över Pyrenéerna och går in över den varma spanska luften. Detta kan orsaka mycket dramatiska effekter när kalluften plötsligt och nästan oförutsägbart tränger ner genom luftlagren. Detta resulterar då i extrema skyfall, hagelskurar och kraftiga stormar med vindhastigheter på upp till 200 km/h.

Sydöstra Spanien är det område som oftast drabbas men fenomenet kan uppstå varsomhelst på fastlandet och på Balearerna.

Varningen för oväder från Spaniens meteorologiska byrå AEMET.

Det råder fortfarande osäkerhet vilka områden som kommer att drabbas hårdast, men helt klart är att Kanarieöarna inte berörs. Men det kommer in en kallfront redan på fredag uppe i Galicien som sedan sprider sig ner över landet. Denna front medför blåst och regn som tidvis kan vara kraftiga, på lördagen når kallfronten hela fastlandet och Balearerna. Söndagen blir i stort sett likadant, regn och blåst kommer att dominera i stort sett hela landet. Det ostadiga vädret i Spanien håller i sig under början på nästa vecka.

Mest troligt påverkade områden.

Lördag den andre september.

I Ebrodalen och närliggande områden i nordöst förväntas mest nederbörd. På lördag är gul varning utfärdad för Huesca, Zaragoza, Teruel, Cantabria, Guadalajara, Barcelona, Lérida, Tarragona, Madrid, Navarra, Álava, Guipúzcoa, Vizcaya och Castellón. Dessutom kan det bli stormvindar i alla dessa områden.

Söndag den tredje september.

Rikligt med regn förväntas i nordöstra delen av landet samt på Balearerna. Dessutom lokalt starkt eller ihållande regn i ett brett område av mellersta och nedre Ebro, Katalonien, Levante utan att utesluta närliggande områden.

Risken för DANA.

DANA

Från lördag är det risk för DANA, dessutom kan det bli extra kraftigt denna gången. Meteorologerna talar till och med om risk för en ”historisk och extraordinär” DANA. Anledningen till det är att Medelhavet är extremt varmt i år. Det innebär en ovanligt kraftig avdunstning som ger en varm fuktig luft. När den kalla polarluften tränger ner i den uppstår: Kraftig nederbörd i form av regn eller hagel, åska samt mycket kraftiga stormvindar.

Det är troligt att DANA kommer att vandra runt Spanien så att oväder kan bildas i princip varsomhelst. Men Dana är mycket svår att förutse och meteorologerna erkänner att detta vädersystem som är på ingång är speciellt svårbedömt. Vissa experter betonar att en någorlunda tillförlitlig prognos inte kan lämnas förrän 24-48 timmar i förväg.

DANA, en informativ förklaring på 40 sekunder:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …