Nya vägmarkeringar i Spanien

Det är inte länge sedan det blev draktänder på vägarna och nu kommer rosa, gröna, blå samt brutna linjer, snart också många nya skyltar.

Draktänder
Draktänder.

De spanska trafikmyndigheterna DGT har förberett en störtflod av nya skyltar, men de sätts inte upp innan de formellt godkänts och integrerats i trafikreglerna. Men redan i april så skrev vi om draktänderna och nu har nya färgade linjer börjat att dyka upp.

Gröna linjer

Gröna linjer
Gröna linjer.

Radarvarning

Dessa målas parallellt med de befintliga vita linjerna och används på konventionella landsvägar med radarövervakning. Det målas på vägar med långa raksträckor och breda kurvor. Vägar som kan skapa en felaktig känsla av trygghet och där det är vanligt att hastighetsbegränsningen överskrids. Den psykologiska effekten är att generera en känsla av avsmalning för att uppmuntra föraren att hålla måttlig hastighet. De har använts på försök på vissa vägar sedan 2016 och har då minskat dödsolyckorna med 16 %

Rosa och gröna linjer

Rosa och gröna linjer, vägmarkeringar.
Rosa och gröna linjer.

Dessa har nyligen börjat dyka upp och de är två parallella linjer, en i rosa och den andra i ljusgrönt. De skall avgränsa ett körfält för skotrar och cyklar till vänster om den rosa linjen. Medan körfältet till höger om den gröna linjen är till för löpare och skridskoåkare.

Brutna linjer

Brutna linjer
Brutna linjer.

Blå tunna linjer

Tunn blå linje

Dessa har inget med trafiksäkerheten att göra. Det är en tunn blå linje som går parallellt med den vita, de betyder bara att fiberoptik har installerats. (Inte att förväxla med de bredare blå linjerna i städerna som indikerar avgiftsbelagd parkering).

De nya skyltarna

Detta tar vi upp i en kommande artikel, men här kommer ett smakprov:

Nya trafikskyltar.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …