Midsommar är en speciell högtid för många svenskar, något som även gäller oss som bor hel- eller deltid i Spanien. Frågan är om någon annan högtid firas lika traditionellt, oavsett var vi befinner oss. Efter årets midsommarfest stämde vi av med några Spaniensvenskar – vad gör svenskt midsommarfirande så viktigt? Hur firar vi andra högtider och hur tar vi till oss spanska traditioner?

För mig är det en fråga om att bekräfta och respektera kulturarvet från såväl mitt fäderneland som det land där jag befinner mig.
Midsommarfirande brukar ofta präglas av ett noggrant planerande och i år var inget undantag. Denna gång hölls arrangemanget hemma hos Maria och Stefan Kjellström i deras villa strax ovanför hamnen i Estepona som är som gjord för dessa sammankomster. På sätt och vis öppnar de sitt hem för en gammaldags släktmiddag där ingen är släkt. För trots att vi är nya vänner blir det ändå lite av en familjekänsla eftersom vi firar något alla alltid gjort om än inte tillsammans. Det är tydligt att midsommartraditionen sitter djupt i umgängessjälen även hos Spaniensvenskar – totalt blev vi 15 vänner som samlades till ett knytkalas!
Kulturarvet
– Traditioner, oavsett var jag befinner mig, är viktiga att hålla fast vid, säger Margareta Broman, Esteponabo sedan många år. För mig är det en fråga om att bekräfta och respektera kulturarvet från såväl mitt fäderneland som det land där jag befinner mig.
För Margareta är midsommar nog det svenskaste vi har. Det är dessutom ett tillfälle då det är tillåtet att verkligen släppa loss och, som hon uttrycker det, ”gladtramsa publikt”! Även julen ger tillfälle att njuta av trevligt umgänge och god mat, men julpyntet kan Margareta vara utan.
– Nej, det är inget varken jag eller min fyrfotade följeslagare Kira har något behov av, säger Margareta.
Juletider är också den period då de spanska traditionerna kanske påverkar oss svenskar mest. Om vi i Sverige mest fokuserar på stillhet och familj så firas många spanska traditioner med större arrangemang och processioner. Från midnattsmässa på Nochebuena den 24e december och Los Reyes på Trettondagen till påskens Semana Santa. Här verkar vi svenskar uppskatta de spanska traditionerna – och vi missar inte att äta tolv druvor på nyårsafton!
– Livet är till för att levas, slår Margareta fast. Mat, dryck, dans och musik är till för att avnjutas!

Social samvaro
För Ann och Fredrik von Sydow är midsommar inte så viktigt i sig, det viktiga är att det är en naturlig tid att mötas för social samvaro på samma sätt som exempelvis jul och påsk, något som gäller både i Spanien och Sverige. Samtidigt är den gemensamma midsommartraditionen en sammanbindande länk som lyfter känslan av social samhörighet till en högre nivå.
Extra viktigt
– Jag tror att svenska traditioner blir viktigare om du bor heltid i Spanien, liksom att äta traditionell svensk mat, säger Fredrik. För oss som deltidsspanjorer så äter vi helst spansk mat i Spanien och svensk mat i Sverige.
Här i Spanien njuter de istället av de spanska traditioner som de upplever, svensk tradition och svensk mat får de massor av ändå …
– Jul för oss är ett viktigt tillfälle att samla familj för umgänge, säger Ann. I samband med våra barns familjer med barnbarn, sambos, särbos, bonusbarnbarn med fler inträffar ”julafton” numer sällan på julafton utan vi väljer en annan dag som förhoppningsvis passar de allra flesta.
Ann och Fredrik undviker sommaren i Spanien då de tycker att det blir för varm. En spansk tradition som de däremot alltid försöker vara i Spanien för att uppleva är påsk, där de ser ett otroligt engagemang och får en härlig upplevelse.
– Vi går gärna ut och ser processionerna vid flera olika tillfällen och på olika dagar, säger Fredrik. Årets San Juan-firande var också ett härligt tillfälle att uppleva spanjorernas sätt att tillvarata alla möjligheter till ”fiesta”.

För Margareta är midsommar nog det svenskaste vi har. Det är dessutom ett tillfälle då det är tillåtet att verkligen släppa loss och, som hon uttrycker det, ”gladtramsa publikt”!

Spanska traditioner
En som inte firar svensk midsommar så ofta är den alltid närvarande Anders Ekman, vännen och Spanienexperten med över 35 år i landet.
– Här finns det egentligen ingen tradition motsvarande midsommarfirandet i Sverige, berättar Anders. Det närmaste vi kommer är i så fall firandet av San Juan Bautista, Johannes Döpare, som alltid infaller den 24 juni med festligheter kvällen innan. Till skillnad från midsommar, med sin hedniska bakgrund, är San Juan-firandet rent religiöst och tas på största allvar. Å andra sidan tar som så ofta annars spanjorer tillvara på varje möjlighet att anordna festligheter.
– Samtidigt ska vi veta att även om San Juan firas ordentligt på vissa platser, så firas det inte alls på andra, avslutar Anders. Allt är baserat på lokala traditioner. Lotta Lindroth och Göran Lundqvist bor sedan flera år tillbaka i Spanien och har en lägenhet i Casares Costa strax utanför Estepona. De tog tillfället i akt att uppleva San Juan som firas stort i närliggande Sabinillas då stora figurer av papier-mâché eldas upp på stranden. Ett fantastiskt arrangemang, men ganska långt från ett svenskt midsommarfirande.
– Det blir extra roligt och viktigt att fira just svenska traditioner när du som vi bor utomlands, säger Lotta. Det är trevligt att umgås med andra svenskar, det blir lätt lite extra patriotiskt med traditioner när du inte bor i Sverige. Som Spanienbo på heltid har de också alltmer börjat ta till sig spanska traditioner. Här njuter de av att uppleva allt från påskprocessioner till firandet av Esteponas skyddshelgon San Isidro och Virgin del Carmen.
– I Sverige känns det viktigt att fira sommaren speciellt med familjen, här blir det lite annorlunda, menar Göran. Det gäller även julen, köttbullar och prinskorv känns inte viktigt. Visst blir det lite julpynt och en del svensk mat som Jansson, sill och lax, men framför allt njuter vi av den fantastiska spanska maten!




Härlig samvaro med sång, midsommardopp och jordgubbstårta…