Nyårsfirandet i Spanien

Nyårsafton eller Nochevieja på spanska firas rejält i Spanien, vissa delar av firandet är som i Sverige men det finns också skillnader.

Nyårsfirandet i Spanien
Nyårsfirande i en liten stad (Coí­n).

Nyårsafton är ingen egentlig familjedag i Spanien, utan man umgås mer med vänner och bekanta ute på gator, torg, stränder etc. Många restauranger och diskotek organiserar nyårsbaler ”cotillón”. Vanligtvis äter man en rejäl delikatessmiddag sent på kvällen, det är inte ovanligt att den startar vid 22-tiden. Det gäller oftast att vara ute i god tid och beställa bord, särskilt om man vill vara på ett populärt ställe.

Tolvslaget firas oftast på stadens centrala torg, där det för det mesta också är olika kommunala arrangemang med artistuppträdande. Vid tolvslaget skall en vindruva intas för varje slag klockan klämtar runt midnatt, vilket totalt blir tolv druvor, något som låter enklare än det är. Den som inte lyckas svälja alla druvor när sista klockringningen slagit sägs drabbas av otur det påföljande året. Ett tips är små kärnfria druvor, gärna skalade, det finns speciella burkar med sådana att köpa i de flesta affärer.

Puerta del Sol, Madrid.

Puerta del Sol, Madrid.
Puerta del Sol, Madrid.

Det populäraste stället i Spanien att fira nyår på är vid torget Puerta del Sol i Madrid, därifrån direktsänds alltid nedräkningen i spansk tv. Det är klockan i rådhuset som visas och urmakare har dagen innan justerat klockan så den skall visa helt rätt. De flesta spanjorer ser sändningen, antingen hemma, på en bar, eller via storbildsskärm på sitt lokala torg. Vill man vara med på torget i Madrid gäller det att komma i tid då publikmängden begränsas av säkerhetsskäl. Kommer man för sent så blir man inte insläppt.

Festen fortsätter ofta fram till småtimmarna och ibland ännu längre.

Efter tolvslaget och traditionellt intagande av druvorna med tillhörande cava är det ofta privata fester som står på tur. Festandet fortsätter oftast fram till morgonen. Är man spanjor så klär man upp sig i festkläder och dessutom skall det också vara röda underkläder, som dessutom måste vara helt nya.

Från norden är vi vana med ett hejdundrande fyrverkeri vid nyåret. På kusten är det dock inte lika vanligt med raketer och smällare på nyår, däremot skjuts det friskt vid andra tillfällen. I Andalusien är det inte tradition med nyårsfyrverkerier, vilket det däremot är i vissa andra delar t.ex. i Valencia. För att få skjuta privata fyrverkerier har de flesta kommuner ett krav på licens, andra har totalförbjudit seden. Så den som vill skjuta raketer bör först kolla med sin kommun (lokalpolis eller kommunhuset) vad som gäller.

Nyårsdagen

Har man firat nyår ute så innebär det oftast att man äter frukost på vägen hem. Den traditionella frukosten på nyårsdagen är varm choklad och det friterade bakverket ”churros”.

Día de Año Nuevo – Nyårsdagen, detta är i Spanien en avslappnad dag då man umgås med familj och vänner. Det är också en allmän helgdag och de flesta affärer håller stängt. Många av de restauranger som har haft öppet för firande och avnjutande av nyårsmenyer på nyårsafton har stängt. Många tycker nog att en nyårskonsert kan vara ett trevligt inslag både på nyårsdagen och dagarna därefter.

¡Feliz Año Nuevo! – Gott nytt år!


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga på Costa del Sol.

Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Hotellen på Costa del Sol och i Málagaprovinsen förutspår en beläggningsgrad på över 80 procent …