Murcias bönder fruktar för framtiden

Spaniens regering har beslutat att minska vattnet som kommer från floden Tajo för att bevattna grödor i den torra sydöstra delen av landet.

Spanien är en av EU:s största frukt- och grönsaksproducenter. Nästan hälften av landets export odlas av bönder som Juan Francisco Abellaneda, medgrundare av jordbrukskooperativet Delior.

Hans sallader och vattenmeloner fyller hyllorna i Europas stormarknader under hela året. Dessa grödor bevattnas med vatten som kommer från floden Tajo, hundratals kilometer norr om Abellanedas 300 hektar åkrar utanför Murcia.

Men Spanien står inför klimatförändringarnas realiteter med tre fjärdedelar av landet i riskzonen för ökenspridning. Därför har regeringen beslutat att begränsa flödet av vatten från Tajo till sydöstra Spanien.

Vattentillgången är kontroversiell

Vattennivåerna i Tajo, den iberiska halvöns längsta flod, har sjunkit farligt lågt. På vissa ställen kan den uttorkade flodbädden korsas till fots på sommaren. När Tajo torkar ut har rätten att ta vatten från floden, som passerar in i Portugal innan mötet med Atlanten, varit centrum för en het debatt. ”Tajo lider”, säger Domingo Baeza, professor i flodekologi vid det autonoma universitetet i Madrid.

Tajo, karta
Tajo - Segura kanal

”Den är försämrad på många ställen… för vi har vida överträffat dess kapacitet med okontrollerad expansion av den mark som den bevattnar.” Vatten kanaliseras till den torra sydöstra delen av Spanien via projektet Tagus-Segura Water Transfer. 300 kilometer tunnlar, kanaler, akvedukter och reservoarer. Den för miljarder liter vatten från Tajo till Segurabassängen mellan Murcia och Andalusien. Det projektet var en gång lanserat som en livsviktig lösning på torkan, nu anklagas det för att göra saken värre.

Pipeline som transporterar vatten från Tajo till Murciaregionen.
Pipeline som transporterar vatten från Tajo till Murciaregionen.

Spanien har förändrats

Sedan Water Transfer byggdes har Spaniens medeltemperatur ökat med 1,3 grader Celsius, enligt landets meteorologiska tjänst. Extrema temperaturer och brist på nederbörd har torkat ut floder och reservoarer, vilket lett till vattenbrist.

”Den globala uppvärmningen har förändrat saker”, säger Julio Barea, talesperson för Greenpeace Spanien. Han tillägger att överföringen ”inte längre fungerar” för Spanien. ”Tajo behöver vattnet (det de förlorar till gårdar i sydost) för att överleva”.

Invånare i regionen Kastilien-La Mancha, där Tajos vatten leds bort, säger att effekterna har varit synliga i flera år. Konstgjorda sjöar skapade av uppdämningen av floden på 1950-talet brukade locka turister som kom för att bada, åka båt och äta på lokala restauranger.

”Allt stannade när de förbannade vattenöverföringarna började”, säger Borja Castro, vice ordförande för Association of Riverside Municipalities of Entrepenas och Buendia, vars vatten pumpas åt sydost. ”Med vårt vatten följde företag, jobb och en del av vår befolkning. De förvandlade Levante (sydöstra Spanien) till Europas trädgård, men med vatten som kom från någon annanstans. Det är galenskap.”

Kampen om vattnet i Spanien

Bönder i sydost säger att minska flödet av vatten från Tajo kan innebära slutet för jordbruket i regionen. Det kan leda till att 12 200 hektar åkermark överges, hävdar lobbygruppen SCRATS farmers. Den ekonomiska kostnaden skulle också vara kolossala, hävdar den, upp till 137 miljoner euro per år, med 15.000 jobb förlorade.

Politiska motsättningar

Dekretet har skapat en unik politisk situation inför lokala val senare denna månad. Den socialistiska regionen Valencia stöder Murcia för att försöka stoppa nedskärningarna. Men det socialistiskt hållna Kastilien-La Mancha, med hjälp av lokala högerpolitiker, stödjer regeringens beslut att stoppa vattenflödet.

Regeringen säger

Premiärminister Pedro Sanchez vänsterregering säger att den inte hade något annat val än att minska vattenflödet för att hålla sig i linje med domar från Spaniens högsta domstol och EU:s miljöregler. Minister för ekologisk omställning Teresa Ribera har sagt att beslutet baserades på ”bästa möjliga vetenskapliga kunskap”. Hon har lovat mer pengar för att utveckla andra vattenkällor som avsaltning – något bönder säger är för dyrt för att vara lönsamt.

Miljörörelsens ståndpunkt

Miljövänner hävdar att hela Spaniens jordbrukssystem måste tänkas om helt. ”Mer än 80 procent av sötvattnet i Spanien används av jordbruket… det är helt enkelt inte hållbart”, säger Greenpeaces Barea. ”Spanien kan inte vara Europas trädgård om det blir mer och mer ont om vårt vatten”.

Relaterad artikel

Torkan i Spanien är problematisk


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …