Torkan i Spanien är problematisk

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez varnar för konsekvenserna av minimal nederbörd och intensiv värme.

Förra året var det varmaste året någonsin för Spanien – temperaturerna har stigit med 1,3 grader Celsius sedan 1960-talet. Uppvärmningen är särskilt märkbar under sommarmånaderna då medeltemperaturen har stigit med 1,6 grader.

Pedro Sánchez

Spanien deklarerades förra månaden officiellt som drabbat av långvarig torka. Pedro Sanchez sa till parlamentet på onsdagen att regeringen ser torka som ”en av de centrala politiska och territoriella debatterna i vårt land under de kommande åren”.

En av de värst drabbade regionerna för närvarande är Katalonien i nordöstra Spanien. Den autonoma regionen som inkluderar Barcelona, är hem för över 7,5 miljoner människor. Den regionen riskerar enligt katalanska myndigheter att hamna i en ”nödsituation” med akut vattenbrist i september.

Nästan tre år av torka har krympt vattennivåerna i reservoarerna som försörjer norra Katalonien till 27 % kapacitet. ”Vid det här laget är det det värsta problemet vi står inför”, säger den katalanske ledaren Pere Aragones och kallar det en av ”de värsta torrperioderna på 50 år”.

Pere Aragones

Hotande vattenbrist

I L’Espluga de Francoli, en stad med 3.600 invånare väster om Barcelona, har lokalbefolkningen sparat vatten för att klara av insatt vattenransonering. Vattenförsörjningen stängs av för bostäderna i området i nio timmar under natten. Gränserna för vattenanvändning har funnits sedan mars, då Katalonien utropade en nödsituation nivå två i tätbefolkade områden.

”Vi förvarar vatten i flaskor så att vi kan borsta tänderna och tvätta ansiktet på morgonen”, säger Maria Gonzalez, en 24-årig invånare i staden. Maria sa att på natten duschar lokalbefolkningen antingen på jobbet eller på gymmet eller värmer vatten i kastruller ”som förr i tiden”.

Även om invånarna i L’Espluga de Francoli hade problem med vattenförsörjningen tidigare, har den nuvarande torkan gjort det värre. ” Klimatförändringarna … har fått fäste mycket snabbt under de senaste två eller tre åren”, säger Xavier Rosell, som är ansvarig för miljöfrågor och kommunal service i området.

Varför är det torka?

Siffror från FN har visat att Europa värms upp snabbare än någon annan kontinent. Spanien är särskilt sårbart. Under det nuvarande ”vattenåret”, en 12-månadersperiod som börjar i oktober, har Spaniens nederbörd varit 21 % lägre än normalt.

”Torkan som orsakas av klimatförändringarna blir värre”, säger Narcis Prat, professor emeritus i ekologi vid universitetet i Barcelona, med hänvisning till stigande temperaturer som ökar vattenavdunstningen. Eftersom torka drabbar länder runt Medelhavet särskilt hårt måste regionen hitta andra sätt att hantera vatten, sa Prat till nyhetsbyrån AFP. ”Vi måste ändra vår nuvarande modell för att hålla vatten i reservoarer till en som involverar andra resurser. Såsom avsaltningsanläggningar eller anläggningar för återanvändning av avloppsvatten,” sade Prat.

Även om Katalonien har drabbats särskilt hårt, har den nuvarande torkan påverkat hela landet. ”Vi står inför ett svårt ögonblick när det gäller både vattenresurser och nederbörd”, sa Luis Planas, Spaniens jordbruksminister, på tisdagen.

Bönder förlorar skördar

Även jordbrukssektorn har drabbats av den utdragna torkan. Bondegrupper har uppmanat ministeriet i Spanien att vidta nödåtgärder. ”Regeringen måste utfärda ett nöddekret så att den kan vidta åtgärder för att ta itu med den katastrofala situation som många bönder och uppfödare står inför”, säger Andres Gongora, representant för den spanska samordnaren för jordbrukare och boskapsuppfödare.

”Utmaningen vi står inför från klimatförändringar och vattenstress är uppenbar,” sa Sanchez.

Relaterade artiklar

Svår torka i delar av Spanien.

Meteorologiskt fenomen ger varmare väder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …