Murcias flygplats investerar i säkerhet och översvämningsskydd

Region Murcias internationella flygplats spenderar mer än 500.000 euro för att hantera säkerhetsproblem och extrema väderförhållanden.

Region Murcias internationella flygplats.
Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia, foto: GALoPaX, CC.

Flygplatsbolaget Aena har initierat ett projekt för att förbättra flygplatsens infrastruktur och ta itu med säkerhetsproblem. Med en budget på 510.000 euro och en beräknad tidsåtgång på åtta månader syftar uppgraderingarna till att stärka flygplatsens motståndskraft och funktionalitet.

Intensiva skyfall har de senaste åren tärt hårt på flygplatsens sluttningar och dräneringskanaler. De kraftiga regnen har både orsakat avsevärd skada och äventyrat säkerheten. De första uppgifterna som blir åtgärdade är därför dessa reparationer och förbättringar.

Ett flertal åtgärder.

Projektet omfattar flera viktiga åtgärder, inklusive reparation av hål i stängslen för att upprätthålla flygsäkerheten. Vidare skall lutningarna i kritiska områdena för ILS (GP) och utgångarna från landningsbanan justeras. Alla dessa åtgärder syftar till att förbättra flygplatsens motståndskraft mot extremt väder och garantera säkerheten för flygplan, passagerare och personal.

Aena har lagt ut projektet på anbud och företagen har fram till den 8 juli på sig att lämna anbud.

De omfattande reparationerna kommer förhoppningsvis att ge tillbaka en del av glansen till regionen Murcia International Airport. Till skillnad mot andra flygplatser i Spanien så sjönk här passagerarantalet i maj med 1,8 % jämfört med samma månad förra året.

Flygplatsen har också tagit till en annan metod för att locka fler besökare. De har lyckats få flygbolaget Volotea att öppna en ny förbindelse med Bilbao i Baskien. Denna linje har två förbindelser per vecka, de startar med flyg onsdagar och söndagar. Under högsäsongen kommer det att utökas till att också omfatta tisdagar och lördagar.

Flygplatsen som ligger mellan byarna Corvera, Los Martínez del Puerto och Valladolises invigdes 15 januari 2019. Den har i dagsläget 22 reguljära destinationer, varav 15 internationella och 7 inrikes.

Mer artiklar om flygplatserna i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …