Ölförsäljningen till spanjorerna minskar

Spanjorerna köper mindre öl för första gången sedan återgången till det normala efter pandemin, men produktionen av öl ökar.

Mahou, ett spanskt öl.
Ett spanskt öl. Foto: Xemenendura, CC.

Ölförsäljningen minskade med 0,7 % 2023 jämfört med 2022, till 38,7 miljoner sålda hektoliter. Enligt uppgifter i den socioekonomiska rapporten om ölsektorn i Spanien 2023 som presenterades vid jordbruksministeriet i Madrid.

Konsumtionen av denna ädla dryck, som är så djupt rotad i medelhavskosten, ökade med 2,8 % i Spanien 2023. Men det beror bara på ökningen av turismen. Utan utlänningar minskade den inhemska konsumtionen med 3,53 %. ”Denna nedgång är inte så mycket motiverad av ändrade vanor som av ökningen av familjesparande på grund av osäkerhet och inflation”, sa Jacobo Olalla, direktör för Brewers of Spain vid presentationen. Rapporten är utarbetad av föreningen och ministeriet för jordbruk, fiske och livsmedel i samarbete med den spanska besöksnäringen, Maltsters of Spain och Competur. Från besöksnäringens sida minskar emellertid ”stängningen av anläggningar och det minskade antalet beställda rundor per besök i lokalerna denna konsumtion”, säger María Duran, kommunikationsdirektör för Hostelería de España.

Men de goda prognoserna för 2024 ger optimism.

Med tanke på de goda prognoserna för turismen i år förblir både Olalla och Duran ”optimistiska” om utgången av 2024 vad gäller konsumtion och försäljning. ”Under årets första månader har konsumtionen inom hotellsektorn ökat med 11%, och vi tror att denna trend kommer att fortsätta”, påpekade Duran.

Ölproduktionen och exporten ökar.

Trots allt växte ölproduktionen med 0,78 % 2023 och nådde 41,3 miljoner liter. Detta representerar en ökning med 5 % jämfört med 2019 och konsoliderar Spanien som den näst största producenten i EU, efter Tyskland och före Storbritannien. Spanien är den nionde största tillverkaren globalt, med Kina och USA som leder listan. Tre av de 40 viktigaste bryggerierna i termer av produktion över hela världen har övervägande spanskt säte (Mahou-San Miguel, Grupo Damm och Heineken España).

Ölexporten låg kvar över fyra miljoner hektoliter 2023, en rekordsiffra som uppnåddes förra året. Den totala mängden är dock lägre: 4,16 miljoner hektoliter exporterades 2023 jämfört med 4,28 miljoner hektoliter 2022. ”På 10 år har spansk ölexport ökat med 200%, vi har rekordsiffror”, konstaterade Olalla. Huvudmarknaderna är Portugal, Kuba, Storbritannien och Frankrike.

Ölsektorn är enligt rapporten, konfigurerad som en drivkraft för den spanska ekonomin. Den genererar 540.000 jobb och bidrar till statens kassa genom skatter på 6,5 miljarder euro. Det representerar 1,3 % av BNP och 2,6 % av skatteintäkterna.

Fler artiklar relaterade till öl i Spanien.

Mahou bjuder på lite trevlig musik.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …