Slå en drive för hälsan

Golf är en sport som ibland tyvärr ses på som bara ett elegant och exklusivt tidsfördriv för de lyckligt lottade som har råd med de många gånger dyra avgifterna. Men golfsporten har långt mer att erbjuda än bara flärd och glansiga dagar på vackra och välansade golfbanor. 

Golfspelare
Foto: Shutterstock.

Utöver att vara en rolig och utmanande aktivitet har golf nämligen visat sig ha en mycket positiv påverkan på både kropp och ”knopp” för dem som regelbundet ägnar sig åt sporten. Att spela golf, utmanar helt enkelt utövaren. Både fysiskt och, inte att förglömma, även på det mentala planet. 
Golf är verkligen inte bara ett exklusivt, elegant och lyxigt tidsfördriv. Och golfspelandet handlar definitivt inte bara om att lite förstrött svinga en golfklubba för att få en liten golfboll att rulla i ett litet hål i marken några hundra meter bort. Att spela golf handlar i allra högsta grad mycket mer om alla de fysiska och mentala utmaningar och prestationer som aktiviteten ”att spela golf” naturligtvis också innebär. 

Visste du det här om golf?

ATT SPELA EN GOLFRUNDA ger möjlighet att promenera 6-8 kilometer i vackra och rogivande omgivningar. Själva swingrörelsen under olika typer av slag utmanar dessutom utövaren både fysiskt och mentalt på flera olika sätt. 

För att kunna spela bra golf och njuta av sporten, så behöver du vara uthållig, ha tillräckligt med muskelstyrka och rörlighet i leder och muskler och inte minst att ha en väl utvecklad koordinationsförmåga. Du behöver dessutom ha en god koncentrationsförmåga, kunna utnyttja din kreativa förmåga och förmå lita på både din intuition och din intelligens. 

Alla dessa fysiska och mentala egenskaper utmanas och tränas därför när du spelar golf, vilket gör att golfspel sannerligen kan ge många goda effekter på det allmänna hälsotillståndet och välmåendet.

Uthållighet 

Att gå runt en golfbana under en runda kan innebära en betydande mängd fysisk aktivitet, särskilt om banan är kuperad. Det här erbjuder en tillräckligt utmanande kardiovaskulär träning för att stärka hjärtat, andningsmuskulaturen och förbättra blodcirkulationen och syreupptagningsförmågan.

Styrka och rörlighet

 Att svinga golfklubbor under olika typer av slag kräver både muskelstyrka och flexibilitet, särskilt i muskulaturen runt midjan, höfterna, axlarna och i ryggen. Genom att regelbundet spela golf kan du förbättra både styrka och flexibilitet i dessa kroppsdelar.

Koordination

 De många olika typerna av slag som slås med golfklubborna under spelets skiftande faser kräver ett gott samarbete mellan de olika muskler som aktiveras under de olika slagen. Golfspel utvecklar därför din allmänna koordinationsförmåga. Och en god koordinationsförmåga i kroppens olika muskler förbättrar bland mycket annat även balansen vilket ger många skadeförebyggande effekter och fördelar.

Kaloriförbränning 

Även om golf kanske inte verkar så ansträngande för ovana ögon, kan en runda på 18 hål förbränna ett betydande antal kalorier. Speciellt om du väljer att gå istället för att åka golfbil. Detta kan vara till stor hjälp för viktkontroll och för att förbättra ämnesomsättningen.

En tillräckligt utmanande kardiovaskulär träning för att stärka hjärtat, andningsmuskulaturen och förbättra blodcirkulationen och syreupptagningen.

Golf
Foto: Pixabay.

Mer än det fysiska…

Utöver att vara en sport som fokuserar på fysiska prestationer, har golf även visat sig ha en rad positiva effekter på det mentala välbefinnandet. Bland alla som ägnar sig åt golf är det välkänt att golf sannerligen kan vara avkopplande och minska negativ stress och på så vis ge en hel del goda effekter även när det gäller den mentala hälsan.

Stressreducerande egenskaper

Att tillbringa några timmar utomhus på gröna fairways, bland frodiga träd, rogivande vattenspeglar och välskötta greener kan vara en värdefull motvikt till vardagslivets stress och bekymmer. En golfrunda ger rika möjligheter till avkoppling genom att spelet förutsätter en fokusering på sådant som finns och sker i det nuvarande ögonblicket istället för att älta sådant som skapar oro och ilska. Det lugna och harmoniska samspelet mellan kropp och själ, de repetitiva rörelserna under slagen och att gå längs banans vackra parknatur kan fungera som en form av meditation, vilket främjar sinnesfrid och lugn.

Förbättrad koncentration och fokus

För att lyckas på golfbanan krävs det skärpt koncentration och fokus. Att bedöma avstånd, vindförhållanden och terräng kräver en närvaro i nuet och förmåga att använda sig av mentala egenskaper som kreativitet, intuition och intelligens. Genom att regelbundet utmana och träna dessa mentala färdigheter på golfbanan kan du också förbättra och dra nytta av dem under andra aspekter av livet.

Foto: Shutterstock.

Motionens positiva inverkan på det mentala

Promenaden längs banan, svingandet av klubban och att bära golfbagen ger en lågintensiv aerob träning som kan förbättra konditionen. Men även främja frisättningen av endorfiner (kroppens ”välmåendehormon”). Vilket i sin tur bidrar till att förbättra humöret och minska de negativa stressnivåerna.

Social interaktion och gemenskap

Golf är en social sport som för det mesta utövas tillsammans med andra entusiaster. Att tillbringa några timmar på golfbanan ger därför möjlighet till samvaro och gemenskap med likasinnade. Denna sociala interaktion kan vara en viktig faktor för att stärka det mentala välbefinnandet genom att minska känslor av isolering och ensamhet.
Dessutom kan gemensamma intressen och utmaningar på golfbanan förena människor och skapa nya varaktiga vänskapsband.

Utmaningar och personlig tillväxt

Golf är en sport som ständigt erbjuder utmaningar och därför även möjligheter till personlig tillväxt. Att förbättra sitt spel kräver tålamod, uthållighet och en vilja att lära sig av begångna misstag. Genom att hantera dessa utmaningar och uppnå den framgång som eftersträvas kan golfen bidra till ett ökat självförtroende och en förbättrad självkänsla.

Slå DIN drive för hälsan!

GOLF ERBJUDER HELT ENKELT en lång rad positiva effekter för både den fysiska och den mentala hälsan och välmåendet. 
Genom att stärka din prestationsförmåga, skänka avkoppling från stress och bekymmer och främja personlig tillväxt, är golf mer än bara ett spel – det kan sannerligen bli en källa till välbefinnande för både kropp och ”knopp”. 
Så nästa gång du gör dig beredd på första tee, påminn dig själv om att du inte bara står i begrepp att försöka förbättra ditt handicap…
Du står faktiskt i begrepp att än en gång också slå DIN drive för hälsan..!

Golfspel från bunker.
Foto: Shutterstock.

Mer relaterat till Golf och hälsa:

Spela bättre golf med en friskare rygg!


Björn Solum

Björn Solum är sedan 36 år verksam inom fysioterapi, hälsovård och mental träning här på Costa del Sol.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …