Spanien skickar räddningspersonal till Marocko

I går söndagen den 10 september lyfte det första planet med ett team på 56 personer samt 4 sökhundar efter att Marocko bett om hjälp.

Airbus A400M
Airbus A400M.

Ett A400-militärplan lyfte från en bas i Zaragoza med teamet på väg till Marrakech för att ”hjälpa i sökandet och räddningen av överlevande från den förödande jordbävningen som drabbade vårt grannland”. Sade försvarsministeriet i ett uttalande.

Spanien förbereder sig för att skicka ett andra plan med ett räddningsteam som drivs av den regionala regeringen i Madrid, tillade försvarsminister Margarita Robles under en intervju i spansk TV. Vi kommer att skicka allt som behövs eftersom alla vet att de här första timmarna är viktiga, speciellt om det finns människor begravda under spillrorna”, tillade hon.

Räddningsteamet som avgick på söndagen tillhör Spaniens Military Emergency Unit (UME). Som är den avdelning av de väpnade styrkorna som har skapats för att snabbt ingripa i nödsituationer. Till exempel skogsbränder, översvämningar och jordskalv.

De är utrustade med verktyg för att borra och skära armerad betong, såväl som medel för att upptäcka giftiga eller explosiva ämnen. Detta för att säkerställa att räddningsteamen arbetar i säkerhet, sade försvarsministeriets uttalande.

UME-team har tidigare skickats för att hjälpa till vid jordskalv i Ecuador, Haiti, Mexiko, Nepal och nu senast Turkiet i februari där de räddade sex personer, inklusive en mamma och två barn.

Detta är den kraftigaste jordbävningen någonsin som drabbat Marocko och den har dödat minst 2 012 människor och skadat över 2 000. Många av dem allvarligt, enligt de senaste officiella siffrorna.

Tidigare på söndagen sa Spaniens utrikesminister Jose Manuel Albares att Madrid skulle skicka hjälp till Marocko efter att ha mottagit en formell begäran.

”Det är ett tecken på spansk solidaritet och på känslan av vänskap som förenar det spanska folket med folket i Marocko”. Sa han under en intervju med Catalunya Radio och tillade att han fick ett samtal från sin marockanska motsvarighet som begärde hjälp tidigt på söndagsmorgonen.

”Det kommer att skickas så mycket hjälp som Marocko behöver. Till en början är det sök- och räddningsteam eftersom det är brådskande att försöka hitta människor vid liv. När det är dags för återuppbyggnad kommer vi även att bistå med det.”

Andra länder, inklusive USA och Frankrike, har också utlovat humanitärt bistånd men Marocko måste först formellt begära hjälp. Det är ett steg som alltid krävs innan utländsk personal kan sättas in.

Uppdatering måndag förmiddag.

Under de tidiga morgontimmarna skickades ytterligare en Airbus A400M till Marocko. Denna gången från Madrid, med ett team på 30 personer från den särskilda nöd- och omedelbara räddningsenheten i Madrid-regionen (Ericam). Bestående av brandmän och Summa112-personal, tillsammans med hundförare och fyra räddningshundar. Parallellt med hjälpen från den spanska staten skickar även kommunerna brandmän inom ramen för organisationen brandmän utan gränser. Det kommer till exempel 5 brandmän från Málaga.

Relaterat i både tid och plats:

Ett flertal jordskalv på Kanarieöarna.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …