Den ansedda konsumentorganisationen OCU har kontrollerat kvalitén på den mjölk som vi kan köpa i affärerna i Spanien.
Den mjölk som har undersöks är i samtliga fall helmjölk, OCU har analyserat 37 olika UHT- alternativ från vanliga förpackningar i affärerna.
Som en första slutsats lyfter föreningen fram förbättringen av kvaliteten på den mjölk som konsumeras i Spanien. ”Till skillnad från tidigare studier har inget tillsatt vatten, vassle, permeat eller rekonstruerat mjölkpulver upptäckts och inga hygienproblem har observerats”, framhåller de. Dessutom kan 11 av de utvalda märkena anses vara av mycket god kvalitet, bland vilka, enligt OCU, den kantabriska El Buen Pastor och den galiciska Clesa sticker ut.
Organisationen påminner att mjölk är ett baslivsmedel som ger många näringsämnen i kosten. Men det finns många felaktiga uppfattningar om mjölk. Idag är mellanmjölken (semidesnatada) den mest konsumerade i Spanien, ”men näringsmässigt är helmjölken mer komplett”, säger de. ”Om du inte dricker helmjölk av rädsla för att det ska höja ditt kolesterol, bör du veta att de senaste studierna indikerar att fettet i mjölk inte påverkar ökningen av kolesterol”, tillägger de. Och säger att: ”Helmjölken bör inte ratas på grund av dess större mängd fett, eftersom det knappt representerar 3,5% av volymen, vilket är cirka 126 kalorier för ett glas på 200 ml”.
Tre varumärken ger mest valuta för pengarna.
De huvudsakliga skillnaderna mellan de analyserade varumärkena pekar på aspekter som förvaring före värmebehandling och själva behandlingen (ibland för intensiv). Samt näringstillskottet från varje produkt, såväl som resultatet av provningen utförd av en panel av professionella provsmakare. En annan grundläggande egenskap är priset som varierar mellan 0,91 och 1,29 euro per liter. ”Bland de billigaste mjölkfabrikaten utmärker sig tre som bra valuta för pengarna, det är Auchan, Hacendado och Carrefour”.
I detta avseende beklagar organisationen den ökade kostnaden. På bara två år har helmjölk ökat med 50 % i genomsnitt och nått historiska höjder. Ökningen har konstaterats uppstått efter försäljningen från bonden. Det vill säga under behandling, förpackning, transport och distribution av produkten. Med tanke på denna verklighet uppmanar de jordbruksministeriet att noggrant övervaka kostnaderna för dessa faser av processen för bearbetning och försäljning av mjölk till allmänheten.
Detta är den bästa mjölken.
OCU-rapporten inkluderade en panel med fem tekniska domare som är experter på mjölk. I sina provningar har de mätt aspekter som färg, homogenitet, lukt, smak, kropp och beständighet hos varje produkt.
Varumärket som har fått högst betyg är Dia (trots att det har lågt betyg i kvalitet på råvaror), följt av Lidl och Feiraco.
Av de 37 analyserade varumärkena kan 11 anses vara av mycket god kvalitet. Men som tidigare noterats – är det två produkter som sticker ut från resten på grund av sina betyg: El Buen Pastor och Clesa.
Genomsnittspriset för en enliters kartong UHT helmjölk är 1,06 euro. Men det är ganska stor skillnad mellan mejerimärken och kedjornas egna märken. Medan de senare ligger på runt 0,92 euro/liter ligger mejerimärkena (El Buen Pastor, Pascual, Clesa, Président, Central Lechera Asturiana, etc.) i genomsnitt på 1,13 euro/liter.
Förklaringar.
Organisationen för konsumenter och användare (OCU) är en helt fristående ideell förening med syftet att försvara konsumenternas rättigheter.
UHT-behandling eller ultrapastörisering innebär att mjölken upphettas till 135-140 °C i 2-4 sekunder och därefter förpackats aseptiskt. Hållbarheten på UHT-mjölk är cirka 4 månader vid rumstempererad förvaring i oöppnad förpackning. Detta är det i Spanien och de flesta andra europeiska länder helt dominerande förfarandet. Det är inte lika vanligt i Sverige, förutom inom storkök och på restauranger.