I går invigdes en ny färjelinje mellan Málaga och Tánger i Marocko. Det första fartyget Friedrich Russ lämnade Málaga kl.14:00 för att anlända till Tánger Med kl.20:00.
I inledningsfasen är linjen enbart för kommersiell lastbilstrafik, men i en andra fas kommer den även att utökas med passagerartrafik. Färjorna trafikerar linjen dagligen, 7 dagar i veckan, även helgdagar. Företaget bakom trafiken är rederiet Maritima Peregar.S.A. med säte i Melilla.
Detta är andra försöket på denna rutten, det förra försöket startade i juli 2018, men det försöket misslyckades eftersom utvecklingen aldrig hann mogna innan det slutgiltigt stoppades av pandemin då Marocko stängde sina gränser. Men nu har hamnmyndigheten och rederiet arbetat i två år för att kunna återuppliva linjen med betydligt bättre förutsättningar än förra gången.
I den första återresan till Málaga kommer frukt- och grönsaksprodukter, tillverkade kläder och bildelar att importeras . Enligt Pérez-Muñoz förväntas lasten som transporteras på ett fartyg med en maximal kapacitet på upp till 105 lastbilar att öka successivt under de kommande månaderna.
”Trafiken beräknas växa med mellan 10% och 15% på ett kontinuerligt och progressivt sätt. Kunder i vårt område, både i La Axarquía , inom köttindustrin, har varit intresserade av möjligheten att vi kan återöppna linjen”, fortsatte administratören för Marítima Peregar. I själva verket är syftet med denna rutt att fungera som en stöd- eller kompletterande rutt till hamnen i Algeciras, som trots sin större kapacitet upplever trängsel just på grund av den ökade hamntrafiken.
Från affärsmännens sida har återhämtningen av denna förbindelse mellan södra Europa och Nordafrika mottagits med stor förväntan. Med ord från generalsekreteraren för ”Sammanslutningen av affärsmän i Málaga” (CEM) Natalia Sánchez, erbjuder linjen ”säkerhet för logistikagenter” och dessutom kommer det att innebära ett ”bemyndigande” av containertrafiken i staden.
Framtiden, andra fasen
I en andra fas för denna kommersiella sjöväg är det planerat att ansluta till stora nationella logistikcentra som Madrid eller Zaragoza, och europeiska som Frankrike och Tyskland, med järnväg. Då blir det en intermodal förbindelse (kombitransport), dessutom även med persontrafik.