Bildelar ett lyft för Málaga hamn

Renaultfabriken i norra Marocko är en av huvudkunderna tillsammans med Zara-ägaren Inditex och frukt- och grönsaksimportörer.

Peregar Málaga

Ett Málagabaserat företag som driver en daglig frakttjänst för att ansluta till Tanger på den marockanska kusten. Har på kort tid lyckats positionera sig som en nyckeloperatör på denna marknad. Tjänsten, som drivs av Marítima Peregar, startade i mitten av mars och har hittills fördubblat varumängden varje månad.

För närvarande åker i genomsnitt 20 lastbilar eller lastade släpvagnar på drive-on-tjänsten dagligen, även om kapaciteten är 100. Företaget hoppas kunna nå cirka 50-60 fordon eller släp på medellång sikt.

”Att utmana hamnen i Algeciras, med den tid som företagen har varit verksamma där, antalet rederier och dess etablerade position är mycket svårt”. Säger Joaquín Pérez-Muñoz, chef för Marítima Peregar.

Komponenter till Renaultfabriken

Bland Peregar-linjens huvudkunder finns biltillverkaren Renault, som använder Barcelona och Málaga som huvudhamnar för att importera nya fordon från Marocko. Rederiet har snabbt blivit en del av leveranskedjan av komponenter som Renault Tanger-fabriken behöver för tillverkning. Dessa skickas från Málaga.

Tillsammans med fordonsindustrin är textilier för Zara-ägaren Inditex samt frukt och grönsaker de tre viktigaste varuslagen. Precis som med bilar är det i fråga om kläder också en rundresa. Eftersom tygrullarna först skickas till Nordafrika och de färdiga plaggen redan hängda på galgar, sedan returneras till Spanien.

En delegation från Málaga besökte Marocko

En delegation ledd av presidenten för Málagas hamnmyndighet, Carlos Rubio, reste förra veckan till den Tanger. Där de höll möten med de ansvariga för frakthamnen i Tanger Med för att förbättra samordningen av den dagliga servicen.

I fallet med Renault betonade hamnens direktör att förhållandet är dubbelsidigt. Eftersom exporten av nya bilar är kopplat till det faktum att Marítima Peregar-linjen har blivit en av de föredragna tjänsterna för leverans av delar för tillverkning av bilarna. ”I slutändan är det dubbelriktat: Från Spanien skickar vi komponenter som ingår i bilarna. Som sedan exporteras genom Málaga som nya fordon”, sa han. Den marockanska fabriken har kapacitet att producera 1.000 bilar per dag.

Rubio tillade, ”För alla affärsmän i Málaga som har en relation med Nordafrika är frakttjänsten en verklig tillgång och ger fantastiska möjligheter för import och export.”

Relaterat till Málaga – Tanger

Ny färjelinje mellan Spanien och Nordafrika.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …