Ny spansk krockkudde för mc

Aspar Air är ett spanskt företag från Valencia som har designat och tillverkar en väst för motorcyklister, med inbyggd krockkudde.

Aspar Air väst och MC
Aspar-Air väst.

Motorcykelkrockkuddar är ett relativt ungt skyddssystem. För 15 år sedan var det en pilottest på Ricardo Tormo Circuit med en tävlingsdräkt under Valencia GP. Det testet som gjorde många förvånade skulle vara den första steget för att det skulle bli obligatoriskt i alla kategorier av MotoGP World Championship 2018 .

Och på samma sätt vinner krockkuddar successivt mark inom motorcyklisters vanliga utrustning. Även om användningen av dessa uppblåsbara skydd ännu inte är obligatorisk, börjar dessa produkter som skyddar rygg, nacke och andra vitala organ att få spridning. Detta för att de har visat effektivitet för att skydda mot skador och rädda liv.

 Jorge ”Aspar” Martínez

Bakom design och tillverkning står den fyrfaldige världsmästaren Jorge ”Aspar” Martínez, tillsammans med andra partners som Ricardo Ramilo, VD för Rodamoto Group. Projektet är 100% spanskt, design, tillverkning och montering, allt görs i Valencia.

”För mig är det en stolthet att få vara en del av ett projekt som Aspar Airs”, kommenterade road race legenden i presentationen. ”Det är en väst med en spansk designkrockkudde som gör sitt på en marknad som blir allt mer medveten om att det är nödvändigt att investera i säkerhetssektorn. Förutom skyddsmaterial som hjälmar, overaller, handskar eller stövlar har användningen av krockkuddar spridit sig och har blivit en avgörande produkt för att skydda motorcyklisters liv . För mig är det en stor tillfredsställelse att få samarbeta i detta projekt som, förutom en affärsmotivation, har ett mycket viktigt socialt innehåll. Sedan jag började köra motorcykel har utvecklingen av säkerhet varit fantastisk och, viktigast av allt, allt som utvecklats inom tävlingen återspeglas nu i användarnas utrustning. Att åka motorcykel är väldigt trevligt, men det är ännu trevligare att veta att man kan njuta av det och göra det på ett säkrare sätt. Oavsett om jag är förare eller affärsman har jag alltid bestämt mig för att göra en tydlig och målmedveten satsning på trafiksäkerhet”.

Aspar Air presentation
Presentation av Aspar Airbag för motorcyklister.

Aspar Air-västen, är certifierad vid anläggningarna hos CRITT Sport Loisirs (Regional Centre for Innovation and Technology Transfer) i Châtellerault (Frankrike). Den har godkänts i enlighet med den europeiska standarden 1621-4 om uppblåsbara skydd för motorcyklister och har klarat alla de tester som krävs. Som att uppnå en aktiveringshastighet och full uppblåsning på 200 millisekunder och klara slagtesterna, (100 % bröstskydd och 120 % ryggskydd) och motståndskraft mot skador.

Aspar Air väst

Dess uppblåsningssystem är enkelt och helt mekaniskt. Krockkudden aktiveras av ett masskompensationssystem. I samma ögonblick som motorcykeln faller dras bandet som förbinder den med motorcyklistens väst och drar i en fjäder, som i sin tur släpper slagstiftet och punkterar gaspatronen och fyller krockkudden.

Västen finns redan till försäljning hos auktoriserade distributörer. Den finns i två versioner (kallade 0.5 och 1.0) beroende på storleken och mängden tyg som täcker den. Riktpriset inför lanseringen kommer att vara 239 euro för Aspar Air 0.5-versionen och 381 euro för Aspar Air 1.0, vilket gör den till en av de mest konkurrenskraftiga på marknaden bland certifierade västar med ett mekaniskt uppblåsningssystem.

Mer information på företagets webbplats: aspar-airbag.es

En kort men informativ video:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …