Påskvädret blir stabilt i Spanien

Prognosen ser ut att ge bra väder under påskveckan i praktiskt taget hela Spanien och framförallt under själva påskhelgen.

Dag för dag

Tisdag

Runt Cádizbukten ger närvaron av DANA, som är en isolerad massa av högt liggande polarluft en viss osäkerhet. Men i princip är sannolikheten för regn låg, men vissa svaga spridda skurar kan inte uteslutas i södra Andalusien, i sydöstra Kastilien-La-Manca, Valencia och Balearerna. Det är däremot mer sannolikt för regn på Kanarieöarna. Temperaturerna kommer att stiga, förutom i Medelhavsområdet.

Onsdag

Det blir en ”mycket lugn dag” dock med vissa moln i Andalusien och i Murciaregionen, vissa skurar kan fortfarande förekomma. Det kan också vara disigt beroende på damm från Nordafrika ”Kalima”. Resten av landet får klarare väder förutom Kanarieöarna där det blir mycket moln och regnskurar i norr. Det blir över 20 grader i nästan hela landet, i Sevilla kan det klättra upp till 28 grader.

Skärtorsdag

Då har prognosförstöraren DANA definitivt försvunnit och i och med det så tar ett stabilt högtryck greppet i hela landet. Med generellt klar himmel med några få moln i inlandet under eftermiddagen, samt i stort sett uppehållsväder överallt. Temperaturer över 20 grader nästan överallt och det kan till och med bli upp till 30 grader i städer som Badajoz, Córdoba eller Sevilla. Ute vid Medelhavskusten kan kylslagna vindar göra att temperaturen stannar på mellan 18-20 grader.

Långfredag

Nu kan instabiliteten öka på den nordöstra delen av halvön, utan att utesluta en del regn i östra Kantabriska havet, Pyrenéerna, Katalonien, södra delen av iberiska halvön och Balearerna. Dessutom skulle det kunna snöa i Pyrenéerna över 1.000 meter medan temperaturerna kommer att sjunka i norr och fortsätta att stiga i söder.

Påskafton, påskdagen och annandag påsk

Här är det en rätt stor osäkerhet i prognosen, men sannolikheten talar för att det fortfarande kan bli skurar i nordväst och på Balearerna. Men resten av Spanien får torrt väder och temperaturer på över 20 grader även om temperaturen på Medelhavskusten och i Guadalquivirdalen kommer att kunna klättra upp till 30 grader.

Prognos för påskafton 2023
Bilden kommer från eltiempo.es.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …