Ny ”Visselblåsarlag” för mäklare

BOSTADSEXPERTEN

Staty, lag för mäklare.
Foto: Shutterstock

EU-direktiv som ska förebygga korruption i offentlig sektor blir i Spanien istället mer jobb för privata aktörer.

Det har varit många tveksamheter om lag 2/2023 som klubbades igenom i februari. Lagen inför ett påbud att ha en ”canal de denuncia”= ”kanal för anmälan”. 
I EU-direktivet var idén att offentlig sektor var tvungen att införa ett anonymt visselblåsarsystem så att korruptionen inom EU kunde bekämpas bättre. Jag vet inte hur detta har införts i andra  EU-länder men i Spanien har regeringen gjort det obligatoriskt både i offentlig och privat sektor. Varför? Jag vill inte vara den som säger att regeringen gillar att få in pengar via böter, men kan flagga för att böterna för ett företag som inte följer lagen är 6000 euro.

Vad innebär detta?

I korthet så måste företagen ha ett system på första sidan på sina hemsidor där man kan klicka och anmäla diverse saker. Det kan röra sig om anställda som anonymt vill anmäla brott eller fel på sin arbetsplats, men också leverantörer eller kunder som vill anmäla en grav överträdelse av lagar eller regler. Företagen måste ha ett system från ett oberoende företag dit anmälan går och sedan förs vidare, detta för att garantera visselblåsarens anonymitet. Företaget måste givetvis stå för kostnaden av detta system.

Vem måste följa denna nya lag?

Här var det lite tveksamheter i början eftersom det först står att det gäller företag med fler än 50 anställda. Så det gäller alla företag med fler än 50 anställda men också alla juridiska personer som är underställda lagen om förebyggande av penningtvätt, de så kallade ”sujetos obligados”. Detta innebär bland annat alla fastighetsmäklare, advokater, notarier, revisorer, juvelerare, investeringsrådgivare etc. 
Alltså även om det bara är en person som jobbar i ett av de företagen så länge som det rör sig om en juridisk person, det vill säga ett företag. Om lagen innefattar de som jobbar som ”autonomo” (enskild firma) råder det delade meningar om eftersom det kan ses som en fysisk person istället för juridisk person. 
Detta nya system infördes givetvis av regeringen som ett extra filter och hjälp att bekämpa penningtvätt – samt att kunna få in mer pengar i böter. Tex om de får in en anmälan om ett mäklarföretag som inte har ett etablerat protokoll för förebyggande av penningtvätt, så är böterna på mellan 60 000 och 600 000€!! 

När träder detta i kraft?

För företag med fler än 250 anställda trädde det i kraft i juni och för alla andra gäller detta från den 1 december 2023. Alltså nu i dagarna! Så jag rekommenderar alla som har ett företag i Spanien och som är underställd denna lag att fixa detta snarast! 
Om man är i mäklarbranschen kan man vända sig till sitt mäklarsamfund som har lösningar på det hela. I GIPE i Málaga har vi t.ex. redan gjort en kurs om detta (även tillgänglig digitalt för nya medlemmar) och har ett externt företag som snabbt och lätt implementerar rätt länkar och formulär på hemsidan. 

Fler artiklar relaterade till bostäder och mäklare:

BOSTADSEXPERTEN.


Christofer Fogelberg

Spansk mäklare sedan 2001 och medlem i mäklarsamfunden API, GIPE och AIPP. Han driver sedan 2003 StartGroup Real Estate med tre kontor på Solkusten. Christofer är Advisory Director för Association of International Property Professionals med säte i London och sitter även i styrelsen för spanska GIPE.

Läs också

Flygplan på Teneriffa Sur

Spaniens flygplatser sätter nya passagerarrekord

Flygplatserna i Spanien satte nytt aprilrekord med 25,7 miljoner resenärer vilket är 7,8 procent fler …