Spansk väderprognos för 11 – 17 december 2023

Spanien får ett högtrycksbetonat väder över i stort sett hela landet under de närmaste dagarna, veckans första dagar blir rekordvarma.

Playa de Caleta, Cádiz.
Playa de Caleta, Cádiz.

Förra veckan bjöd på ett omväxlande väder i Spanien och efter ett par inledande kyliga dagar steg temperaturerna. I söder blev det som utlovat torrt och soligt och i norr kom det rejält med regn.

Det är statens meteorologiska byrå Aemet som förutspår att det blir ”varmare än normalt” under inledningen av veckan. Faktum är att termometrarna kan krypa upp mot trettiogradersstrecket i sydost. I vilket fall som helst så är december hittills den varmaste decembermånaden sedan 1940.

Måndag den 11 december.

Den nordvästra delen av landet och då speciellt Galicien får in fuktiga vädersystem från Atlanten. Detta resulterar i mulet, svalt och rikligt med regn, medan resten av Spanien får torrt och milt. Dagstemperaturerna går upp i södra Spanien och i sydost blir också kvällarna betydligt varmare. Men det har utfärdats flera vädervarningar för kraftig vind och grov sjö i Asturien, Katalonien, Baskien och Galicien. Kanarieöarna: Klart väder med höga moln, sjunkande temperaturer i vissa delar. Calima kan uppträda på de södra sluttningarna från middagstid.

Tisdag den 12 december.

Väderprognos 12 december 2023
12/12, kl 17:00.
Väderprognos 12 december 2023, Kanarieöarna.

I Galicien fortsätter det med att komma in vädersystem från Atlanten med moln och kraftiga regn. Detta sveper in över norra Spanien och kommer även att leta sig ner mot centrala Spanien där även temperaturen går ner. Resten av landet får torrt och klart väder även om vissa höga moln kan förekomma. Temperaturen fortsätter att stiga i söder och sydost och kan på vissa platser närma sig 30 grader. Fortsatt varning för vindar och grov sjö i norr, framförallt i Kantabrien. Kanarieöarna: Klart med viss Calima, något lägre temperaturer mest uttalat i höglänta områden, svag vind från sydost som kan bli kraftigare mitt på dagen.

Onsdag den 13 december.

Väderprognos 13 december 2023.
13/12
Väderprognos 13 december 2023, Kanarieöarna.

Atlantfronten kommer att resultera i ett lätt molntäcke med svaga spridda regnskurar i Aragonien, Kastilien-La Mancha, Andalusiens inland och Gibraltarsund. Detta vädersystem kan också sprida sig till omgivande områden. Men den stora förändringen är att temperaturerna sjunker kraftigt i hela landet, mest tydligt i sydost. Kanarieöarna: Lite molnigt eller klart med Calima. Temperaturer med få förändringar eller maximum med en liten höjning. Generellt svag vind från ost, tilltagande och vändande nordost på eftermiddagen.

Torsdag den 14 december.

Väderprognos 14 december 2023.
14/12
Väderprognos 14 december 2023, Kanarieöarna.

En front från Atlanten sveper in från norr och kommer att påverka hela det spanska fastlandet samt Balearerna. Detta resulterar i moln och regn i Galicien och Kantabrien. Medelhavsområdet kommer att få ett instabilt väder med sannolika regnskurar. Balearerna kan dessutom få blåst med enstaka stormbyar. Temperaturerna fortsätter att sjunka både på fastlandet och Balearerna. Kanarieöarna: Lätt molnighet i norr under eftermiddagen, då kan det även bli någon enstaka regnskur. Lätt Calima som avtar, Temperaturerna utan någon större förändring, eventuellt lite lägre än föregående dag.

Fredag den 15 december.

Väderprognos 15 december 2023.
15/12
Väderprognos 15 december 2023, Kanarieöarna.

Med reservation för en viss osäkerhet är det troligt att det kommer att bli en övergång till mer högtrycksbetonat väder på fastlandet och Balearerna. Men det bör bli en viss nederbörd i Kantabrien och det är heller inte uteslutet med svag nederbörd i Pyrenéerna och på Balearerna. Men överallt i dessa områden kommer det att klarna upp och nederbörden upphör eller minskar. För resten av landet kommer det att vara i stort sett torrt och soligt med bara lätta moln. Temperaturerna kommer att öka i norr och i bergen men sjunka något i Medelhavsområdet. Kanarieöarna: Lätta moln förväntas komma in över de nordliga delarna av öarna och det kan inte uteslutas svaga regnskurar. Vindriktningen växlar till ostliga vindar.

Lördag den 16 december.

Väderprognos 16 december 2023.
16/12
Väderprognos 16 december 2023, Kanarieöarna.

Högtrycket kommer med största sannolikhet att ligga kvar med övervägande torrt väder och klar himmel. Dock med en viss molnighet på morgonen på den norra delen av det spanska höglandet och Kantabrien, detta kan också ge upphov till morgondimma. Det är heller inte helt uteslutet att det kan bli ökande molnighet och regnskurar på Balearerna och i södra Medelhavsområdet. Dagstemperaturerna tenderar att öka i sydost och i bergiga områden och sjunka på den centrala högplatån. Nattemperaturerna går ner med frost i bergen, den centrala högplatån och i sänkorna i nordost. Kanarieöarna: Oförändrat i stort sett med vindar från sydost.

Söndag den 17 december.

Väderprognos 17 december 2023.
17/12
Väderprognos 17 december 2023, Kanarieöarna.

Så här långt fram i prognosen finns det en stor portion osäkerhet. Men det mest sannolika scenariot är en fortsättning på det högtrycksbetonade vädret. Med en lätt molnighet på fastlandet och Balearerna och morgondimma framförallt i norr och på högplatån. Dagstemperaturerna stiger överlag och nattemperaturerna sjunker, frostens intensitet ökar både på det centrala höglandet och i nordost. Svaga vindar väntas i inlandet och kraftigare utmed kusterna. Kanarieöarna: Ostliga vindar kommer att dominera med viss molnighet, enstaka skurar kan uppträda. Temperaturerna sjunker något.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …