Obetalda taxiresor resulterade i fängelse

En taxikund i Zaragoza betalade inte taxiresan på 19 euro och inte heller de böter som hon blev dömd till, då blev det fängelse istället.

Taxibilar Zaragoza
Taxibilar, foto: Zaragoza kommun.

Utebliven betalning är något som många taxiförare har att hantera, särskilt under nattskiftet. Men den här typen av bedrägerier begås även mitt på ljusa dagen. Något som var fallet den 9 juni 2022 i den nordspanska staden Zaragoza. Vid middagstid reste Cristina Sabirón Freire med taxi från Duquesa Villahermosa till Calle Reina Fabiola och den resan kostade 19 euro.

Offret, representerat av advokaten Marco Antonio Navarro förklarade att chauffören hämtat Cristina med ett stort antal väskor i Duquesa Villahermosa. Han körde henne till Calle Reina Fabiola, som då var ett vägarbetsområde. Efter att ha lastat av väskorna och under flera vändor burit iväg dessa så kom inte passageraren tillbaka för att betala.

Den tilltalade, 39 år gammal och spansk medborgare infann sig inte till rättegången. Utredningsdomstolen nummer 8 i Zaragoza dömde henne som skyldig till ett mindre bedrägeribrott att betala böter på 240 euro, samt för att kompensera offret med 19 euro för resan. Eftersom Cristina inte heller har betalat böterna har samma domstol dömt henne till 20 dagars fängelse, ett straff som hon kan undvika om hon slutligen betalar dessa 259 euro.

Ett liknande fall en månad tidigare

Inte fullt en månad tidigare i samma stad så hamnade en annan invånare i fängelse för en obetald taxiresa. Då handlade det om en resa mellan Alagón och Zaragoza, kostnaden för den resan uppgick till 68,05 euro. Passageraren, identifierad som Estiben, V.G, kom till domstolen och blev dömd till 548,05 euro i böter för att slippa fängelse, något som han lovade domaren att betala.

Händelsen inträffade klockan 21:51 den 17 december 2020. Resan gick från Miravegas bensinstation och destinationen var Calle Salvador Minguijón, i stadsdelen Las Fuentes. Resan beställdes genom kooperativet Radio Taxi.

Nu betalade passageraren inte och domaren försökte då utmäta egendom från mannen, men det fanns inget att utmäta. Så domaren var tvungen att verkställa fängelsedomen till förmån för taxichauffören som också i detta fall representerades av advokaten Marco Antonio Navarro. Resultatet för passageraren blev att infinna sig på Zuera-fängelset i Zaragoza, en stor anstalt med över 1.000 celler.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …