Positiva prognoser för Spanien

Prognosen från Internationella valutafonden IMF, förutsäger att den spanska ekonomin kommer att växa med 1,5 procent 2023.

Det är fyra tiondelar över den prognos som IMF presenterade i januari förra året men en halv punkt under regeringens prognos på 2,1 %.

Å andra sidan förutspår rapporten Global Prospects and Policies en tillväxt på två procent för 2024, fyra tiondelar av en procentenhet under IMF:s tidigare uppskattning. Trots detta kommer Spanien att växa över genomsnittet för de största ekonomierna 2023 och 2024 och kommer att fortsätta att vara den stora EU-ekonomin med de bästa prognoserna för de kommande två åren.

IMF förväntar sig också en dämpning av den spanska inflationen 2023 (4,3 %, högre än de 3,7 % som uppskattas av den spanska centralbanken) och en minskning med tre tiondelar av en procentenhet i arbetslösheten till 12,6 %.

Publiceringen av rapporten sammanföll med närvaron av den förste vicepresidenten och ekonomiministern, Nadia Calviño, i Washington. För att delta i IMF:s vårmöten och för att delta i en debatt om ekonomiska framtidsutsikter och globala utmaningar vid Atlantic Council. Hon höll också ett möte med IMF:s verkställande direktör, Kristalina Georgieva (på bilden).

Under Atlantiska rådets debatt bekräftade Calviño att IMF-siffrorna är ”i samma riktning” som andra internationella organisationer och att de ekonomiska prognoserna för Spanien är ”relativt positiva” i ett så ”svårt och flyktigt” internationellt sammanhang som det nuvarande. ”Alla institutioner är överens om att Spanien kommer att överträffa sina motsvarigheter i den europeiska ekonomin,” försäkrade hon. ”Vi fortsätter med denna positiva dynamik av tillväxt och skapande av arbetstillfällen, och i Spaniens fall har vi nu en unik möjlighet, vilket är den europeiska återhämtningsplanen”, tillade hon.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …