Olaglig flygplatstransfer kan ge passagerare kraftiga böter

Spanien har stränga lagar när det gäller taxibilar och privata transportföretag, det är inte bara förarna som har problem med myndigheterna.

Taxibilar för flygplatstransfer.
Taxikö utanför Madrid-Barajas T4. Foto: M.Peinado, CC.

Semesterfirare på väg till Spanien varnas för att vara försiktiga när de bokar flygplatstransfer eller anropar en taxi. Eftersom brott mot reglerna kan resultera i rejäla böter, både för förare och passagerare. Många som reser till Spanien bokar ofta en transfer för att ta dem till och från sina hotell. Särskilt om de bor långt bort från flygplatsen, medan andra kanske väljer att ta en taxi när de landar.

I Spanien måste taxibilar vara registrerade och det finns strikta lagar gällande taxibilar och privata transportföretag. Det är dock inte bara oregistrerade förare som kan hamna i problem med spanska myndigheter. Passagerare som använder dessa tjänster kan också bötfällas med upp till 600 euro per person.

Illegala transportföretag – svarttaxi.

Det finns många illegala transportföretag som verkar i Spanien, särskilt i populära semesterområden. De annonserar sig oftast själva som legitima företag, så det kan vara svårt att veta vilka som är säkra att använda. Vissa erbjuder till och med betydligt lägre priser för att locka intet ont anande turister. Så resenärer bör vara försiktiga när de bokar en transfer eller sätter sig i en taxi under semestern. Eftersom passagerare som ertappas med olicensierade taxitjänster riskerar att bötfällas. Har du köpt en billig semesterresa så kan faktiskt böterna bli högre än kostnaden för semestern.

Storbritanniens utrikesdepartement ger några bra råd på sin webbplats, rådet gäller givetvis alla nationaliteter:

”Använd endast officiella registrerade eller licensierade taxibilar, eller välrenommerade transportföretag som du känner igen. Licensreglerna skiljer sig åt mellan olika regioner i Spanien och i vissa städer krävs förbokning. Passagerare som ertappas med att använda olicensierade taxitjänster är skyldiga att betala böter på upp till 600 euro. Se till att du bokar din taxi eller flygplatstransfer via ett licensierat företag.”

För att vara säker finns det några små knep du kan prova. Till exempel, om ett transportföretag föreslår att träffas någon annanstans än upphämtningsplatsen vid flygplatsen, kanske de inte är lagliga. Deras bilar kanske inte heller har rätt försäkring för att transportera passagerare.

Om du är osäker kan du alltid be företaget du funderar på att använda att skicka dig sina juridiska dokument och registrering för att bevisa att de är legitima innan du bokar. Om de är legitima skickar de gärna över sina uppgifter så att du kan känna dig säker på att du inte kommer att åläggas oönskade böter.

Många av Spaniens viktigaste flygplatser, inklusive Málaga, har strikta regler som hjälper till att hålla borta falska taxiföretag. Flygplatsparkeringarna kontrolleras regelbundet av polisen och officiella inspektörer som letar efter olagliga förare. Så res med ett företag du känner till eller ordna en transport genom flygbolaget eller flygplatsen för det är vanligtvis det säkraste sättet.

Ett annat gott råd är att betala för taxiresan:

Obetalda taxiresor resulterade i fängelse.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …