Patricia drar in över Spanien

Sommarovädret Patricia anländer och sänker temperaturen rejält i Spanien, Portugal och Frankrike under några få dagar.

Sommarovädret Patricia
Patricia anländer.

AEMET förutser en betydande temperatursänkning på upp till 15ºC i vissa områden. Nu sker sänkningen i stora delar av landet från rejält höga nivåer så många ser det nog som en välkommen lindring av sommarhettan.

Det är första gången som västra Sydeuropa namnger ett oväder i augusti. Beslutet har tagits av MeteoFrance på grund av intensiteten av vinden, vågorna och andra problem på Frankrikes atlantkust. Detta är den sextonde stora väderhändelsen för säsongen 2022-2023. Något som bekräftats av Ruben del Campo — talesman för den spanska meteorologiska byrån AEMET. Med ankomsten av Patricia är vi redan uppe i rekordmånga namngivna oväder för en säsong.

Namn på oväder

Namnprogrammet för meteorologiska händelser började 2017, när Spanien, Frankrike och Portugal slutligen kom överens om det. Målet är att lägga större vikt vid stormar som kan orsaka skador. Det har visat sig att när de döps ägnas mycket mer uppmärksamhet åt dem av regeringar, myndigheter och civilbefolkning.

En ovanlig händelse för augusti

”Det är en ovanligt djupt oväder för augusti. Dessutom kommer en korridor av kalla vindar från nordväst att skapas mellan Patricia och Azorerna. Vilket kommer att orsaka ett markant temperaturfall”, förklarar AEMET i ett uttalande publicerat på sociala media. På grund av dess egenskaper är det en typ av storm som vi normalt skulle uppleva under hösten eller vintern, inte mitt i sommaren.

Inga allvarliga konsekvenser för Spanien

Dess ankomst kommer också att medföra mycket ovanliga temperaturer för den här tiden på året. I vissa områden i Spanien kommer de maximala temperaturerna att sjunka till 20ºC, i vissa fall mellan 10 och 15ºC under det normala för augusti.

Även om de viktigaste effekterna av Patricia-stormen inte kommer att märkas i Spanien. Så kommer den att erbjuda tre dagars respit från den intensiva hetta som delar av landet går igenom under sommaren 2023. Effekten varar i cirka tre dagar, varefter temperaturen stiger igen i vissa regioner. I vissa regioner blir det ännu varmare än före Patricia (framförallt i norr).

Temperaturfallet startar från torsdag kväll, kraftiga vindar kan också uppstå och har vi riktig tur kan det även komma regn. Det för årstiden ovanligt ”svala” vädret består under fredagen för att börja stiga igen på lördag, åtminstone i söder. Under söndagen stiger temperaturerna allmänt i hela landet och det kan bli riktigt varmt under första halvan av veckan som kommer.

Förra namngivna ovädret:

Stormen Oscar är på väg (artikel från 5/6-2023).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …