Spanien evakuerar civila från Niger

Tidigt i morse landade en Airbus A-330 från det spanska flygvapnet på Niamey International Airport för evakuering av sina medborgare.

I torsdags evakuerades en första grupp spanska medborgare från Niger på grund av försämringen av säkerheten efter statskuppen den 26 juli som störtade president Mohamed Bazoum. Fler än tjugo spanjorer har redan lämnat Niger, enligt diplomatiska källor. Den flygningen organiserades i samarbete med Frankrike och landade i Paris. Spanjorerna togs emot i den franska huvudstaden av ambassadören och konsuln och försågs med hotellboende då de anlände i gryningen.

Evakuering av ytterligare drygt 50 spanjorer från Niger

Spanien planerar att med flyg evakuera ytterligare drygt 50 spanska medborgare som befinner sig i Niger. Då dessa upplever en försämrad säkerhet, och till och med attacker mot diplomatiska högkvarter. Det är också vissa möjligheter för medborgare av andra nationaliteter att bli evakuerade med planet.

Spanien avvisade redan från början ”på det starkaste sätt” general Tchianis självförklaring som president för det nationella rådet för skydd av fosterlandet. Spanien erkänner inte någon annan legitim president än den störtade Mohamed Bazoums.

Den verkställande makten har genom ett uttalande från ministeriet för utrikesfrågor i samarbete med Europeiska unionen krävt en omedelbar återgång till konstitutionell ordning. Samt att landets landets demokratiska institutioner skall återställas till normala funktioner. Spanien har avbrutit sitt bilaterala utvecklingssamarbete med Niger och har krävt en återgång till konstitutionell ordning och frigivning av den demokratiskt valda presidenten.

Evakueringen påminner om operationen i Sudan i april

Lyckad Spansk evakuering från Sudan (artikel från 24/4-2023).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …