Obligatorisk ansvarsförsäkring för hund i Spanien

Från och med september måste alla hundägare i Spanien ha en allmän ansvarsförsäkring för samtliga sina hundar.

Hund som behöver ansvarsförsäkring
Ansvarsförsäkring för alla hundar, foto: Pexels.

I mars i år antogs en ny och i mångt och mycket banbrytande djurskyddslag i Spanien. Som alltid i Spanien så fanns vissa frister innan nya lagar börjar tillämpas, men nu börjar försäkringskravet gälla från september.

Artikel 30 i lagen säger att: ”Vid ägande av hund och under djurets hela liv, måste ägaren avtala och upprätthålla en ansvarsförsäkring för skador till tredje part. Den skall inkludera täckning för de personer som är ansvariga för djuret, med ett belopp som är tillräckligt för att täcka eventuella utgifter”.

Redan obligatoriskt i vissa fall

Försäkringsskyddet är redan obligatoriskt i flera kommuner som till exempel i Madrid. Det är också obligatoriskt sedan flera år för ägare av hundar som kräver ”särskild hantering”. Den stora skillnaden blir att nu gäller det alla hundägare i hela landet, utan undantag.

Det finns många hundar i Spanien

Real Sociedad Canina en España.

Spanien är en nation av djurälskare och nästan tre av tio hushåll har en eller flera hundar. Men kostnaderna för allmän vård, mat, veterinärbesök för husdjur blir dyrare för varje år. I Spanien finns det cirka 9,3 miljoner hundar, varav endast 3% täcks av en ansvarsförsäkring. Detta är en ganska låg siffra om man jämför med Spaniens europeiska grannar.

I Storbritannien är till exempel 28% av landets 10,1 miljoner hundar försäkrade. Ett pengabesparande drag på lång sikt. Med tanke på att Real Sociedad Canina en España (Spaniens kennelklubb) uppskattar att i genomsnitt spenderas 300 euro per år på varje hunds hälsobehov.

Hur mycket kostar en hundförsäkring

Priset kommer att variera beroende på vilken täckningsgrad man väljer, samt även på ras. De hundar som kräver ”särskild hantering”, tidigare klassificerade som farliga raser kommer sannolikt att kosta mer. Men i genomsnitt varierar priset från cirka 24 euro per år för de mest grundläggande avtalen till 90 euro för de som vill ha högre täckning.

Täckningen för dessa försäkringar kan uppgå till 200.000 euro och kan även inkludera mer än bara ansvarsförsäkring. Som till exempel veterinärbehandlingar eller kennelvistelser om ägarna behöver läggas in på sjukhus.

Om du har en hemförsäkring är det möjligt att dina husdjur redan omfattas av en befintlig försäkring. I det fallet måste du tala med din försäkringsgivare, för det är möjligt att hundens mikrochipnummer behöver läggas till i försäkringsbrevet. I allmänhet täcks bara ett husdjur av hemförsäkringar, och ibland inga alls.

Påföljder av att inte ha försäkring

Den nya lagstiftningen slår fast att ägare som vägrar teckna allmän ansvarsförsäkring för sina hundar sannolikt bara får en varning. Under alla omständigheter kommer bristande efterlevnad av de flesta aspekter i lagen bara att betraktas som mindre överträdelser. Så länge som ingen kommer till skada (människa eller djur). Däremot kan allvarligare fall ge böter på mellan 500 och 1.000 euro.

Fler artiklar relaterade till hundar

Husdjur kan nu tas med på höghastighetståg.
Spaniens vackraste hund bor i Málaga.
Tips för att ta med hunden till stranden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …