Stormen Oscar är på väg

Närmare 30 provinser över hela Spanien är i beredskap för kraftiga regn och stormar, först ut och värst blir det på Kanarieöarna.

Oväder över Las Palmas, Kanarieöarna.
Oväder över Kanarieöarna.

Vädersituationen med ett atlantiskt oväder på ingång är enligt statens meteorologiska byrå (AEMET) mycket ovanligt för årstiden. Detta är något som normalt sett bara förekommer under hösten och vintern.

Måndagen den 5 juni

Veckan börjar med tilltagande molnighet redan på måndagen, framförallt i inlandet. Det finns också risk för enstaka skurar med kraftiga vindar och lokalt kan även hagelbyar förekomma. Däremot kommer temperaturerna inte att förändras speciellt märkbart, utan de kommer att vara som under de senaste dagarna. Vindarna blir ostliga i Medelhavsområdet och sydliga till växlande på Kanarieöarna.

Tisdagen den 6 juni

Stormen Oscar anländer till Kanarieöarna tidigt på morgonen, med den följer regn och stormvindar. Regnet kan vara kraftigt och lokalt till och med mycket kraftigt, framförallt på de västliga öarna. Regnet kommer högst sannolikt att åtföljas av åskväder.

I norra Spanien och på Balearerna blir det regnskurar, som sprider sig till resten av landet under eftermiddagen / kvällen. Temperaturerna kommer att stiga överallt och i Andalusiens inland kan det bli riktigt varmt.

Onsdagen den 7 juni

Generellt brukar man säga att oväder på Kanarieöarna dyker upp på fastlandet två dagar senare och det verkar stämma även på ovädret Oscar. Men effekterna av Oscar blir betydligt mildare på fastlandet och på Balearerna. Räkna dock med utbredda ihållande regn över i princip hela Spanien under onsdagen, minst intensivt blir det utmed kusterna. Temperaturerna sjunker generellt överallt.

På Kanarieöarna ger Oscar fortsatt regn och stormvindar.

Torsdag den 8 juni

Det förväntas bli fortsatt regnigt och blåsigt i västra Spanien och molnigt i större delen av landet. Kraftiga regn och stormvindar kan uppträda i Kantabrien, Andalusien och i Pyrenéerna. I öster blir det uppklarnande väder och troligtvis uppehåll. Vädret stabiliseras något på Kanarieöarna.

Fredag den 9 juni

Lätta regnskurar i framförallt väster och söder, kraftigare regn i norr som upphör under eftermiddagen. Torrt väder i öster och på Balearerna. Stigande temperaturer över hela landet utom i nordväst och på Kanarieöarna, där regnet fortfarande ligger kvar.

Lördag den 10 juni

Oscar har dragit bort från Spanien, frånsett längst upp i nordväst där den fortfarande håller sig kvar. Men även här lättar det på eftermiddagen.

Relaterad artikel

Det ostadiga vädret fortsätter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Golfspelare

Slå en drive för hälsan

Golf är en sport som ibland tyvärr ses på som bara ett elegant och exklusivt …