Politiker i Málaga begär inspektionsplan för turistbostäder

Planen begärs för att det förutom 10.500 registrerade turistbostäder beräknas finnas ytterligare runt 3.000 illegala turistboenden i Málaga.

Plaza de la Constitución, Málaga.
Plaza de la Constitución, Málaga.

Det är sammanslutningen Con Málaga som består av partierna Izquierda Unida, Podemos, Verdes Equo, Más País, Alianza Verde och Iniciativa del Pueblo Andaluz som begär planen.

Nicolás Sguiglia

Dess vice talesperson Nicolás Sguiglia, uppskattar att ”det finns en tredjedel mer illegala turistbostäder utöver de 10.500 registrerade”. Han pekar ut styrelsen och kommunfullmäktige ”som ansvariga för situationen, båda institutionerna har sett åt andra hållet inför ett fenomen som spridit sig på ett okontrollerat sätt”.

Junta de Andalucías register

Han erinrade om att ”enligt Junta de Andalucías register har Málaga 10.500 registrerade turistbostäder, som representerar totalt 54.525 bäddar. Det är en ökning med tusen procent under de senaste 8 åren. Enligt studier från universitetet i Sevilla, beräknas det ”Att vi till de officiella registerfilerna måste lägga till cirka en tredjedel av det antalet olagliga turistbostäder. En ökning med cirka 3.000 fler turistboenden på marknaden”.

Sguiglia har insisterat på att ”det är brådskande att Málagas kommunfullmäktige sätter stopp för denna djungelns lag”. Han har insisterat på att ”det vi kräver från Podemos och IU är att en kommunal inspektionsplan ska införas som uppdagar dessa illegala turistbostäder. Att relevanta åtgärder vidtas och de tas bort från marknaden.

Generella hyreshöjningar

Toni Morillas

Talespersonen för Con Málaga, Toni Morillas säger att ”varje bostad som är avsedd för turistuthyrning är en bostad mindre för långtidsuthyrning. Den bostadsuthyrning som är vad Málagas invånare behöver. Det är mer än bevisat att ökningen av turisthyror går hand i hand med ökningen av allmänna hyrespriser. Vår stad behöver en kommunfullmäktige som tar hand om sina medborgare och undviker denna olagliga praxis”.

Likaså har Morillas lyft fram att ”andra kommuner redan har genomfört åtgärder för detta. ”Vi talar om något så enkelt som att jämföra de bostäder som erbjuds på plattformarna med de officiella journalerna”.

Relaterat: Bostadshyrorna stiger, särskilt i storstäder.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …