Valet i Spanien blev en överraskning

Den förväntade storsegern för högern uteblev, varken höger eller vänsterblocket får majoritet i parlamentet och en regeringsbildning blir svår.

Alberto Nuñez Feijóo, partiledare för Partido Popular (PP) höll ett segertal inför jublande anhängare i natt. ”Vi har vunnit valet och vi förtjänar att försöka bilda en regering, precis som det alltid gått till i spansk demokrati. God natt och tusen tack Spanien, Madrid och alla i det här kampanjteamet som har gett mig stöd och hjälp.” Men Trots att hans parti hade fått flest röster i söndagens parlamentsval och att PP dessutom gått framåt rejält i jämförelse med valet 2019, så var det ingen glädjeyra som rådde.

Högerpartierna

För trots att PP fick flest röster i parlamentsvalet så gick det betydligt sämre för det tilltänkta stödpartiet Vox. PP fick 136 mandat vilket är en framgång jämfört med förra valet 2019 då de bara fick 89 mandat. Men det högerextrema Vox backade rejält från 52 mandat 2019 till 33 mandat i söndagens val.

Vänsterpartierna

Den sittande premiärministern Pedro Sánchez socialistiska parti PSOE fick 122 mandat, att jämföra med 120 mandat 2019. PSOE:s tilltänkta stödparti, vänsterkoalitionen Sumar fick 31 mandat, mot 38 i förra valet.

Pedro Sánchez höll ett tal för sina anhängare. ”Det bakåtsträvande blocket, som har föreslagit ett totalt upphävande av alla framsteg som vi har gjort under de senaste fyra åren, har misslyckats”, sa en glädjestrålande Sánchez i sitt tacktal.

Det gick alltså betydligt bättre för PSOE än väntat och betydligt sämre för Vox än vad opinionsmätningarna förutspått. Alla opinionsmätningar och också vallokalsundersökningarna spådde en klar högerseger.

Men det krävs 176 mandat av totalt 350 platser för att få majoritet i det spanska parlamentet. Något som ingen av blocken har lyckats uppnå, utanför blocken finns en samling extrema småpartier som kan vara tungan på vågen. Men det är ingen av blocken som egentligen vill ha med dem att göra och flera av dem säger att de inte vill hjälpa någon till makten.

Parlamentsvalet i Spanien 2023, resultat.

Högerregering, vänsterregering eller nyval?

Eftersom PP blev det största partiet så får Alberto Nuñez Feijóo sannolikt först försöka bilda regering. Men det blir svårt eftersom PP och Vox saknar tillräckligt med tilltänkta koalitionspartner. PSOE och Sumar har troligtvis lättare att knyta till sig ett tillräckligt antal av småpartierna för att kunna bilda regering. Men med tanke på dessas i många fall extrema åsikter blir det i så fall en mycket svag regering som lätt kan komma på fall. Risken för ett nyval om sex månader är överhängande.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …