Spanien förbjuder smaksatta vapes

Smaksatta vapes (elektroniska cigaretter) samt smaksatt tobak kommer inom kort att vara helt förbjudet i Spanien.

Vapes, e-cigarett.

Det är hälsominister José Manuel Miñones Conde som har tagit beslutet på grundval av hälsoriskerna. Lagen påverkar många av de märken som idag finns på marknaden, bästsäljarna i Spanien tillverkas av IQOS.

Smaksatta vapes är speciellt utformade för att kännas mer som en konventionell cigarett och användningen har exploderat över hela EU de senaste åren. Detta har fått den Europeiska kommissionen att agera för att tvinga bort dem från marknaden. Försäljningen av just denna typ av e-cigaretter har ökat och överstiger de totala inköpen av tobaksrelaterade produkter med 2,5%.

Förbudet måste godkännas av ministerrådet.

För att förbudet skall kunna träda i kraft måste det först godkännas av ministerrådet, vilket kommer att ta lite tid. Under tiden måste tillverkarna sätta en hälsovarning på förpackningarna på alla e-cigaretter som har en smak eller en arom.

Regleringen hyllas naturligtvis av anti-rökgrupper, men många tycker att regeringen behöver ta i med hårdare tag mot tobak och tobaksrelaterade produkter. Enligt Francisco Pascual från CNPT som samlar dussintals spanska organisationer mot rökning är detta förbudet otillräckligt. Eftersom industrin har möjligheter att kringgå förbudet med andra typer av produkter som också innehåller giftiga ämnen.

Francisco Pascual från CNPT
Francisco Pascual från CNPT.

Även om den spanska regeringen godkände underlaget till lagförslaget om tobaksmarknadslagen i maj förra året finns mycket kvar att göra. När lagstiftningen så småningom skärps kommer det att innebära att skatterna på e-cigarretter höjs och att områden där rökning är förbjuden utökas.

Hälsominister Miñones förklarade att hans avdelning arbetar mycket hårt för att skapa en rökfri generation 2030. ”Med utökningen av rökfria områden och en mer restriktiv reglering av minderårigas bruk av e-cigaretter”.

Fler hälsorelaterade artiklar finns i vårt arkiv under rubriken: Hälsa.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …