Pengar delas ut för att främja husbilsturism

För att främja denna form av turism i icke kustnära områden har Valencias regionalregering avsatt drygt 834.000 euro till 34 kommuner.

De kommuner som får dela på pengarna ligger i provinserna Valencia, Castellón och Alicante. Varje kommun kan få ett bidrag på maximalt 25.000 euro.

Husbilsturismen ökar stadigt

Forskare har beräknat att flygresor bidrar med cirka 4 % till den av människor inducerade globala uppvärmningen, dessutom har de blivit dyrare. Därför väljer många resenärer renare och mer flexibla alternativ. Ett sådant är uppenbarligen husbilen som har blivit ett vanligare och vanligare alternativ för individer, par och familjer.

Men husbilsturism behöver infrastruktur

Målet är att utöka regionens ”Punts Nets Avant-nätverk” som består av geolokaliserade serviceområden för husbilsturisterna. Där kan de tanka dricksvatten, och tömma grå- och svartvatten. Vilket gör det möjligt för dem att att uppfylla miljökraven för avfallshantering.

De avsatta pengarna är avsedda att hjälpa till med att täcka kostnaderna för att bygga nya serviceområden eller att reparera och förbättra befintliga. Dessutom har de serviceområden som ingår i Avant-nätverkets informationspaneler som visar varje kommuns olika attraktioner och omgivningar.

156 kommuner i regionen har avfolkningsproblem

Jeanette Segarra

”Nätverket strävar efter att underlätta för de som använder husbilar genom att dessa enkelt kan lokalisera serviceområdena genom en mobilapp”, säger Jeanette Segarra, generaldirektören för Valencias anti-avfolkningsagenda.

”Syftet är att hjälpa de kommuner som riskerar avfolkning genom att förbättra infrastrukturen i dessa städer. Samt att stärka den ekonomiska aktiviteten och främja turistattraktionerna, för gastronomi, butiker, hantverk, kultur, historia och den naturliga miljön”, tillade hon.

Sedan lanseringen för tre år sedan har den autonoma regionen Valencia tilldelat initiativet cirka 1,6 miljoner euro. Det har till dags dato gynnat 56 kommuner som är integrerade i Punts Nets Avant-nätverk. Projektet finansieras av Spaniens territoriella sammanhållningsfond vid ministeriet för ekologisk övergång och den demografiska utmaningen.

Artikel relaterad till avfolkningsproblem i Spanien:

Invånare sökes till flera spanska småstäder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …