Varningstrianglarna i trafiken försvinner

Trafikmyndigheten DGT i Spanien meddelar att den obligatoriska användningen av varningstrianglar på motorvägar och motortrafikleder är avskaffad.

Varningstrianglarna ersätts med V-16 signal.
Varningstrianglarna ersätts med V-16 signal.

Ändringen trädde i kraft den första juli 2023, från och med detta datum bör endast den blinkande V-16-signalen användas på motorvägar och motortrafikleder. Det är dock fortfarande tillåtet att använda varningstrianglar och äldre V-16 signaler utan geopositionering. Men från den 1 januari 2026 är det bara den digitala V-16 signalen med geopositionering som får användas på Spaniens vägar (gäller då alla vägar).

Åtgärden som ingår i instruktion MOV 2023/15 från DGT har vidtagits efter ökningen av antalet påkörningar av fotgängare som har skett på dessa typer av vägar. De flesta av dessa olyckor har skett när föraren eller en passagerare har lämnat fordonet för att placera ut trianglarna.

Att lämna fordonet på motorvägar / motortrafikleder är på grund av de höga hastigheter som fordonen färdas i förenat med stora risker. 2019 var det 340 personer som dog på denna typen av vägar, varav 58 var till fots. Under de senaste 5 åren har det varit ett genomsnitt på 22 personer som dödats då de stigit ur fordonet.

Även om användningen av varningstrianglar för att signalera att ett fordon har stannat på vägen fortfarande är obligatoriskt i de flesta länder. Är Spanien inte först med att införa denna typ av åtgärd. I Storbritannien är användningen av varningstrianglar i händelse av en incident på en motorväg redan förbjuden. Där får de bara användas på konventionella vägar.

V-16 signalens fördelar framför varningstrianlarna

Den stora fördelen är att man inte behöver gå ur fordonet, man behöver inte ens ta av sig säkerhetsbältet. Den aktiveras enkelt och tack vare att den är liten så passar den till alla typer av fordon, även motorcyklar. Den är också lämplig för personer med nedsatt rörlighet.

V-16-signalen gör det möjligt att enkelt och snabbt göra fordonet som drabbats av händelsen synligt för andra förare. Placera den helt enkelt på fordonets tak och aktivera den genom att trycka på strömbrytaren. När den väl har slagits på skickas ett meddelande omedelbart, automatiskt och anonymt till DGTs trafikledningscentral som anger den exakta platsen för fordonet. Denna informationen delas i realtid genom DGT 3.0-plattformen och åtkomstpunkten nationellt till andra trafikanter. Dessutom gör dess paraboliska reflektor med LED-teknik att bilen eller motorcykeln kan synas i alla riktningar. På 1 km:s avstånd, även i svagt ljus och ogynnsamma väderförhållanden.

Hur man skall agera

Enligt de nya föreskrifterna skall vi ”som huvudregel lämna fordonet om det finns en säker plats utanför vägen, och alltid på motsatt sida av trafikflödet. Om vi inte kan lämna det säkert, väntar vi på assistans inne i fordonet med säkerhetsbältet på”.

Priset för säkerheten.

V-16 signal

V-16 signalen finns i olika prisklasser. Men en signal som är helt godkänd och med geolokalisering kostar normalt sett mellan 20 och 50 euro. Jag tittade lite närmare på den som Carrefour säljer online, den kostar 25 euro med fri frakt. Den är liten Ø8,5 x 5 cm och kan också användas som ficklampa. Den drivs av ett 9V batteri som skall klara 36 månader (det rekommenderas att byta batteriet var tredje år). Autonomi: 2,5 timmar i nödläge / 5 timmar i ficklampsläge. Botten är magnetisk för att den skall sitta stadigt fast.

Artiklar relaterade till trafik:

https://hejspanien.com/tag/trafik/


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …