Syriskt kriminellt nätverk sprängt

Europol stödde den spanska nationalpolisen i arbetet att stoppa ett kriminellt nätverk som smugglade migranter från Syrien till EU.

Även myndigheterna i Frankrike, Tyskland och Norge var inblandade i utredningen, som ledde till att gängledaren och 14 andra gängmedlemmar kunde gripas i Spanien.

Utredningen avslöjade ett kriminellt nätverk som möjligen varit aktivt sedan 2017 och det var inblandat i en lång rad illegala aktiviteter. Inklusive smuggling av migranter och handel med droger och skjutvapen. Väletablerat i flera EU- och Mellanösternländer använde det kriminella nätverket en ovanligt lång och dyr väg för att smuggla in irreguljära migranter från Syrien till EU. Med start i Syrien togs irreguljära migranter via Sudan eller Förenade Arabemiraten mot Libyen. Från Libyen fördes de till Algeriet innan resan in i Europa via Medelhavet kunde ta sin början.

Den sista delen av resan underlättade för de misstänkta att ta sig in i Spanien över västra Medelhavet. Syriska medborgare smugglas vanligtvis genom östra Medelhavet, från Turkiet till Grekland. Även om några få migranter stannade kvar i Spanien så var de slutliga destinationsländerna för majoriteten av dem Frankrike, Belgien, Tyskland och Norge.

Resultat av aktionen

  • 13 platser genomsökta.
  • 15 personer gripna.
  • Beslagtagna föremål: 2 motorbåtar, 6 fordon, elektronisk utrustning (bärbara datorer och en surfplatta, GPS-enhet, lagringsenheter). Droger, bränsle, telefoner (42 mobiltelefoner och två satellittelefoner), över 500.000 euro i kontanter samt dokument.

Nätverket sträckte ut sina tentakler över nio länder

Det kriminella nätverket, ledd av den syriske misstänkte, gynnades av en utbredd infrastruktur i länderna längs rutten, främst Libanon, Sudan, Libyen och Algeriet. De misstänkta arrangerade smuggling av minst 200 migranter genom den sällan använda migrationsvägen från Syrien genom Sudan eller Förenade Arabemiraten. I Libyen använde smugglarna korrupta tjänstemän för att underlätta överföringen till Algeriet. Varifrån migranterna transporterades till Spanien på höghastighetsbåtar. I Europa samordnade medlemmar av det kriminella nätverket baserat i Belgien, Tyskland och Spanien överfarterna över havet och underlättade de sekundära förflyttningarna till destinationsländerna. De misstänkta debiterade mellan 7.000 och 20.000 euro per person för resorna.

Det kriminella nätverket underlättade hela resans logistik, inklusive transport, pappersarbete i vissa länder, flygbiljetter och boende längs rutten. ”VIP-tjänsten”, som kostade upp till 20.000 € den inkluderade specialtillägg som transfer från ankomstpunkten på det spanska fastlandet samt boende i Spanien. Det kriminella nätverket implementerade stränga säkerhetsåtgärder för att säkerställa ett framgångsrikt resultat av dess illegala verksamhet. De misstänkta hade placerat fysisk övervakning och videoövervakning på flera hemliga ställen längs kusten dit migranterna skulle föras.

Informationsutbyte var avgörande för utredningen

Europol underlättade utbytet av information, gav operativ samordning och analytiskt stöd. Ett antal operativa möten anordnades under denna årslånga utredning. Under aktionsveckan utplacerade Europol den ledande analytikern till Spanien samt ett team av utredare för att möjliggöra informationsutbyte i realtid. Samt för att korskontrollera operativ information mot Europols databaser för att ge utredarna på fältet ledtrådar. Efter åtgärderna gav Europol omfattande forensiskt stöd till de spanska myndigheterna för att analysera de nya uppgifter som samlats in under de operativa åtgärderna.

En stor del av den operativa analysen utvecklades inom ramen för Information Clearing House. Som är skapad för att förbättra underrättelsebilden av organiserad smuggling av migranter från ursprungs- och transitländer. Detta utbyte av kriminalunderrättelser har resulterat i upptäckten av nya trender, inklusive nya sätt i smugglarnas arbetsmetoder. Utbytet av underrättelser om sådana trender och smugglingsincidenter som upptäcks på vägen ger utredare från nationella myndigheter värdefull information om omfattningen av den kriminella verksamheten. Inklusive det breda geografiska intervallet för sådana kriminella nätverk.

Polisens video från tillslaget

Relaterad artikel

Spaniens gränsbevakning förstärks i sommar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …