Rånare som använde drönare gripna

Ett sofistikerat nätverk av rånare som verkade över halva Spanien och använde drönare för att förfölja sina offer har arresterats.

Operation Chimonte.
Operation Chimonte.

Tillvägagångssättet.

Organisationen använde till och med en drönare för att följa offren och stjäla så mycket pengar som möjligt. Deras största kap var 63.000 euro i ett rån, men det finns bekräftat att de kommit över minst 122.000 euro.

När de med sina övervakningsmetoder hade konstaterat att de hade ett offer som hade tagit ut en stor summa pengar gick de till aktion. Antingen genom ett direkt våldsamt frontalangrepp eller mest vanligt genom distraktion. De punkterade då ofta sina offers däck för att därefter kunna stjäla deras pengar.

Operation Chimonte.

Guardia Civil har benämnt insatsen ”operation Chimonte” och de har gripit 5 män som främst opererade i provinsen Alicante. Men de har också varit verksamma i Almería, Murcia, Balearerna, och Tarragona. De fem männen är i åldrarna 19 till 47 år och de anklagas för 22 brottsliga handlingar.

Operationen inleddes i augusti 2023. Guardia Civil i San Miguel de Salinas fick ett klagomål om ett rån med våld med den välkända ’cogoteros’-metoden. Det var då som agenterna i Guardia Civil i Pilar de la Horadadas inledde ”Chimonte”-operationen för att klargöra fakta.

I den första fasen kontaktade utredarna kollegerna i El Campello och Torrevieja, som hade liknande verksamheter öppna. Då identifierades samma gärningsmän, de inledde ett nära samarbete och upptäckte att det fanns en organiserad kriminell grupp.

Till en början fokuserade utredarna på att fullt ut identifiera och lokalisera de påstådda gärningsmännen, som ständigt bytte adresser och hyrfordon, samt att använde falska eller stulna dokument.

Utredningen lyckades med att lokalisera och arrestera förövarna. Två av dem i San Miguel de Salinas, en i Orihuela Costa och två andra i San Pedro del Pinatar (Murcia). Dessutom genomsökte de två hem i San Pedro del Pinatar (Murcia) och ett annat i San Miguel de Salinas.

Under husrannsakningarna beslagtogs 1.584 euro i kontanter, en drönare, 12 par solglasögon samt kläder och tillbehör för att dölja sin identitet. Dessutom en rökgranat, specialverktyg för att krossa bilrutor och för att punktera däck, en kikare, en ficklampa värderad till 2.400 € och en walkie-talkie.

Konsekvenser för rånarna.

De gripna åtalas för brotten: Rån med användning av våld, våldsamt rån, bedrägeri, skadegörelse, förfalskning av handlingar samt medlemskap i en kriminell organisation. De har överlämnats till instruktionsdomstolen nummer 3 i Torrevieja som har släppt dem på fri fot men med restriktioner.

Med tanke på att man i Spanien lägger ihop straffvärdet för de olika brotten lär påföljderna bli kännbara.

Fler artiklar om brottslighet i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …