Spaniens trafikmyndighet skärper reglerna för äldre förare

Generaldirektoratet för trafik DGT i Spanien kommer att öka kraven på de tester som genomförs vid körkortsförnyelse för äldre förare.

Äldre förare.

I Spanien uppskattar man att 15,5 % av de 27 miljoner förarna (cirka 4,1 miljoner) är över 65 år. Detta segment av befolkningen ökade med 26,5 % mellan 2001 och 2018 och enligt uppgifter från DGT involverar nästan en tredjedel av dödsolyckorna en förare över den åldern. Det innebär att enligt DGT ligger förare över 65 år bakom 28 % av olyckorna trots att de bara representerar 15,5 % av de aktiva förarna.

Gårdagens olycka i Vigo, där en 95-årig man backade in på terrassen till en restaurang när han försökte parkera är därför högaktuell. Det var en manöver som resulterade i att han körde på 12 personer. Detta har återupptagit debatten om äldre personers förmåga att sitta bakom ratten.

Men sanningen är att när det gäller olyckor har de över 65 år avsevärt lägre frekvens än andra åldersgrupper. Häften av de mellan 35 och 44 är och fyra gånger färre än de under 25 år.

Det finns ingen åldersgräns.

För närvarande finns det ingen åldersgräns i Spanien för att få köra bil eller motorcykel. Beslutet om en äldre person får köra bil eller inte ankommer på de psykotekniker som behövs för förnyelse av körkort. (Det handlar i praktiken om en enkel variant av simulator som påminner om ett dataspel).

Fram till 65 års ålder sker förnyelse av körkort vart 10:e år. Denna period reduceras till 5 år för de förare som överstiger den åldern. I nästa direktiv kommer det att bli två år för de som är över 70 år.

Naturligtvis är det alltid upp till de som utför testerna att ytterligare minska denna periodicitet, som kan vara årlig. Och när det gäller yrkesförare sker förnyelsen av körkortet vart 5:e år i samtliga fall och vart tredje år från 65 års ålder.

I den nuvarande lagen om trafik, motorfordons omsättning och trafiksäkerhet, står det i artikel 13 att: ”Föraren måste kunna kontrollera sitt fordon hela tiden”. Men det sägs inget om maxåldern för att få köra. Det finns däremot åldersgränser för vissa typer av körkort samt den ålder vid vilken behörigheterna måste förnyas för att fortsätta köra.

Olyckorna är vanligare vissa månader.

Enligt ”Barómetro de Salud Vial en Mayores” är det månaderna juli, oktober och september som har flest olyckor med seniorer. Det är då särskilt fredagarna som är mest utsatta för olyckor.

Fler artiklar om trafik i Spanien finns här.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …