Ny elförbindelse Spanien – Frankrike

Den dubbla sammankopplingen över Biscayabukten kommer att kunna att överföra 2GW el och integrera förnybar energi.

Biscayabukten
Biscayabukten, foto: Hitachi Energy.

Kontraktet har tilldelats den japanska tillverkaren av elutrustning Hitachi Energy av Electricity Interconnection France-Spain (Inelfe). Som är ett samriskföretag mellan elöverföringsnäten Red Electrica i Spanien och RTE i Frankrike. Den kommer att leverera 2GW elektricitet vid 400kV över en sträcka på 400km, vilket förbinder Gatika i Spanien med Cubnezais i Frankrike.

Hitachi Energy kommer att sköta konstruktionen och driftsättningen av alla gränsöverskridande förbindelser mellan båda länderna. De kommer också att leverera fyra högspännings likströms- (HVDC)-omvandlarstationer för att sammankoppla de två länderna med hjälp av två undervattenskablar.

Elen som överförs genom sammankopplingen kommer att försörja två miljoner hushåll med el. Samt förbättra stabiliteten och kvaliteten på elförsörjningen mellan de två länderna.

De mesta av sammankopplingskablarna kommer att ligga under vattnet. Men en liten del kommer att ligga på land för att undvika djupgraven Capbreton Canyon (3.800 m djup).

Ny elförbindelse Spanien – Frankrike
Den kommande förbindelsen, bild: Hitachi Energy.

Niklas Persson säger

Niklas Perssson

Hitachi Energys nätintegrationsdirektör Niklas Persson sa: ”Gränsöverskridande, och ofta sammankopplingar under vattnet är avgörande för Europas allt mer sammanlänkade nät.”Genom vår banbrytande HVDC-teknik gör vi det möjligt för Inelfe att accelerera de två ländernas hållbarhetsmål. Samt förbättra säkerheten, stabiliteten och kvaliteten på elförsörjningen mellan Frankrike och Spanien samt resten av Europa.”

Energirelaterade artiklar

Elprisets höjningar är lägre på Iberiska halvön.
Spansk energijätte får jättelån.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …