Lammgam återinplanteras i Andalusien

Två unga gamar av den utrotningshotade arten som även kallas skägggam är på väg att bosätta sig i ett nedlagt stenbrott.

Gamunge
Gamungen ”Penttinen”. Foto: Annika Sorjonen / Högholmens djurgård.

En av fåglarna kommer från Högholmens djurgård (Korkesaari Zoo) i Helsingfors och den andra från Chomutov Zoo i Republiken Tjeckien. Andalusien förlorade sitt bestånd av dessa stora fåglar 1986, genom direkt förföljelse med olaglig förgiftning och störningar av häckningsplatser. Det pågår dock ett arbete med att återföra arten till dess tidigare miljöer genom återinplantering från djurparker. För närvarande finns det drygt 40 exemplar i Andalusien med tre häckande par.

Den tre månader gamla lammgamen från Finland transporterades med flyg till Malaga och fördes till Guadalentin Conservation Center. Där applicerades vita fläckar på dess vingar för att underlätta framtida identifiering. Den här veckan kommer de unga gamarna att placeras i ett konstgjort bo på en återinföringsplats i ett före detta stenbrott.

De unga gamarna kommer att släppas ut i naturen på ett sätt som liknar hur de lämnar sitt bo. De ännu oflygga (dvs. ej flygfärdiga) fåglarna kommer att vistas i det konstgjorda boet på en bergssida. Där de kommer att matas helt utan mänsklig kontakt. Därefter kommer fåglarna gradvis att börja flyga i sin egen takt. De kommer att övervakas med hjälp av GPS-sändare och markeringarna på vingarna.

Framgångsrik avel i Hesingfors

Enligt uppgifter från Helsinki Times har Högholmens djurgård med intendent Hanna-Marija Lahtinen varit framgångsrika med avel från deras Lammgamspar. De har nu fått ungar tre år i rad. Djurparken har tidigare framgångsrikt återinfört Lammgamar till Korsika och franska alperna.

Högholmens djurgård är en allmännyttig stiftelse som tillhör Helsingfors stadskoncern. Stiftelsens uppgift är att skydda utrotningshotade arter och naturens mångfald. Högholmens djurgård är medlemmar i Europeiska djurparksföreningens EAZA, Världens Djurparksföreningar WAZA, Internationella naturvårdsunionen IUCN, International Zoo Educators Association IZE, samt både Finska och Svenska (SDF) djurparksföreningarna.

Återintroduktionen av Lammgam har varit en framgångssaga eftersom den nu har återvänt till Europa efter att ha varit nästan utrotad på hela kontinenten. Lammgamar finns nu i flera bergstrakter i Europa. Inklusive Pyrenéerna och Sierra Nevada i Spanien samt i Alperna, på Korsika och på Kreta.

Gamar i Pyrenéerna

I början på april publicerade vi en artikel som handlade om flera sorters gamar samt en mycket gamkunnig man. Där finns också en informativ video (svensk text) så att man närmare kan se hur de ser ut och hur de flyger: Mannen som talar med gamar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …