Rysk ubåt snokade runt Spanien

Den ryska ubåten Krasnodar som har upptäckts snoka runt i spanska och portugisiska farvatten uppges nu vara på väg mot Östersjön.

Patrullfartyget Rayo
Patrullfartyget Rayo ingriper utanför Ibiza, foto: Försvarsministeriet.

Patrullfartyget Rayo

Den ryska ubåten som är av klassen Kilo II och beväpnad med kryssningsmissiler upptäcktes först söder om Balearerna (Ibiza) den 11 oktober. Den är inte ensam utan bogserbåten Sergey Balk håller sig i närheten av ubåten. Det spanska patrullfartyget Rayo lokaliserade och stoppade de två ryska fartygen och eskorterade dem ut från spanskt vatten.

Därefter gick de ryska fartygen uppenbarligen mot Portugal som aviserade den spanska flottan. Varvid patrullfartyget Centinela som är baserat i Ferrol löpte ut för att lokalisera och övervaka de ryska fartygen.

Trots vid tillfället svåra väderförhållanden med dålig sikt kunde de ryska fartygen avlyssnas den 17 oktober nära den portugisiska gränsen. De ryska fartygen hade kurs mot den norra delen av Spaniens exklusiva ekonomiska zon. När de ryska fartygen lämnade den spanska zonen den 18 oktober återvände Centinela till sin hemmahamn i Ferrol (Galicien).

Patrullfartyget Centinela

Ferrol, militära fartyg
Ferrol (Galicien), foto: Försvarsministeriet.

U-båten Krasnodar.

Fartyget hör enligt den generiska Nato-nomenklaturen Kilo II klassen och tillhör Svartahavsflottan. Men då den i nuläget inte släpps in i Svarta havet av Turkiet är den numera baserad i Östersjön. Den betraktas som en av den ryska flottans modernaste ubåtar och kallas för ”svart hål” av den amerikanska flottan. Detta beroende på dess förmåga att med lätthet försvinna från fiendens radar och sonar.

Krasnodar är en tredje generationens ubåt av Kiloklass som sjösattes 2019, med en hög grad av akustisk osynlighet. En hastighet i u-läge på 20 knop, autonom navigering i upp till 45 dagar, en besättning på mer än 50 man och kan dyka ner till ett djup på 300 meter. Liksom sina föregångare är den utrustad med en diesel- och elektrisk framdrivning och beväpnad med Kalibr-attackmissiler, högprecisions kryssningsrobotar för att skjuta mot ytmål och markmål.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …