Spanien kan införa kortare arbetsvecka

Spanien är också ett steg närmare att bilda regering efter tre månaders överläggningar. Men det finns stötestenar inför regeringsbildandet.

Pedro Sánchez, premiärminister i Spanien.
Pedro Sánchez, foto: La Moncloa.

Spaniens tillförordnade premiärminister och ledare för det spanska socialistpartiet PSOE, Pedro Sánchez. Samt den tillförordnade vice premiärministern och ledaren för vänsterpartiet Movimiento Sumar (SMR), Yolanda Díaz har gjort ett gemensamt uttalande.

Yolanda Díaz

De tillkännager kommande förändringar tillsammans med nyheten att de har lagt sina meningsskiljaktigheter åt sidan och har enats om att arbeta tillsammans. Med avsikt att bilda ytterligare en koalitionsregering under de kommande fyra åren.

Bilden: Yolanda Díaz.

Men efter att det konservativa Partido Popular (PP) vann flest röster i valet i juli så räcker det inte med att få stöd från vänsteralliansen Sumar. De behöver också få stöd från ett antal små katalanska, baskiska och galiciska nationalistpartier. Nationalistpartiernas krav för att stödja regeringsbildningen kan vara svårsmälta och möter kraftigt motstånd även inom PSOE. En av de svåraste stötestenarna är kravet på amnesti för flera katalanska partimedlemmar som anklagas för uppvigling genom en olaglig folkomröstning 2016.

Men om de lyckas bilda regering så kan eventuellt detta hända.

Enligt deras gemensamma uttalande så vill de omedelbart genomföra en chockplan mot ungdomsarbetslöshet. Förstärka den offentliga sjukvården och förlänga den betalda föräldraledigheten (den än nu fyra månader per förälder).

Dessutom vill de ”höja minimilönen så att köpkraften inte går förlorad” samt sänka veckoarbetstiden från 40 till 37,5 timmar.

Bostadsmarknaden skall också förändras med en ”ökning av det allmännyttans bostäder med målet att nå 20 % av det totala beståndet”. Ett mål som kommer att vara mycket svårt att uppnå utan radikala lagändringar.

Båda partierna har också förbundit sig att se över målen för klimatlagen som godkändes förra valperioden. Den fastställer att målet för Spanien är att endast förbruka ren energi 2050.

De vill också att man garanterar offentlig utbildning för barn från två års ålder i slutet av mandatperioden. Den är idag tillgänglig för barn från tre års ålder i Spanien. De vill också upphäva den så kallade ”gag-lagen” som ger polisen nästan urskiljningslösa befogenheter under offentliga massdemonstrationer.

Slutligen innehåller avtalet ”en rättvis skattereform som skall få banker och stora energibolag att bidra till offentliga utgifter”. Men de har inte specificerat vilka skatter som skall påverka dessa sektorer eller om de blir tillfälliga eller permanenta.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Spårvagn i Zaragoza

Zaragoza – den välkomnande staden!

En relativt okänd stad för oss skandinaver men verkligen väl värt ett besök. Staden Zaragoza …