September börjar bra för turistnäringen.

På Costa del Sol var det en mycket hög beläggning på hotell och campingplatser under juli och augusti, september ser ut att bli lika bra.

Málaga
Málaga.

Hotellen har redan 84,6 % av rummen bokade i september, det är i och för sig lägre än under förra året då det var 87,1 % som var reserverade. Men utbudet har ökat kraftigt sen förra året vilket betyder att trots något lägre beläggningsgrad så kommer det betydligt fler turister.

José Luque, turistnäringen.

Ordföranden för Association of Hotel Entrepreneurs på Costa del Sol (Aehcos), José Luque, motiverar denna lilla minskning med ”den minskningen är efterfrågan från nationella turister som vi har märkt sedan maj. Denna minskning är baserad på inhemska ekonomier som märker ökningar av bolåneräntor, inflation och stigande bränslepriser. Men vi måste också beakta effekterna av en stark tillväxt i utbudet. Vilket gör att destinationen välkomnar fler resenärer och ökar sina övernattningar utan att den genomsnittliga beläggningen förbättras på grund av att det finns fler etableringar att fylla”.

Profilen på resenärerna i september.

Det lyfts också fram att resenärsprofilen på de som kommer i september är annorlunda jämfört med de som kommer under högsommaren. Barnfamiljerna är nu borta eftersom skolorna startar både i Spanien och utomlands. Nu kommer det främst par och kompisgäng, dessa har oftast en bättre ekonomi och spenderar därför mer på destinationen.

Vad som också är tydligt med resenärerna som anländer i september är att de i större grad efterfrågar inlandsdestinationer. Ett typexempel är beläggningen i Axarquía som går från 65,4 % i augusti till 96,8 % i september. Fuengirola är den näst mest efterfrågade destinationen med en beläggningsprognos på 90,5 %, enligt Aehcos. Fernando García, ordförande för La Garganta-gruppen, uppger att de hoppas kunna fylla 85 % av boendet, medan de i augusti har haft 78 % av platserna belagda.

Rapporten om hotellsituationen från turistministeriet visar att hotellen i Málaga kommer att vara de som registrerar den högsta beläggningsgraden i hela Andalusien. De har en prognos som överstiger genomsnittet för regionen med elva punkter.

Campingplatserna har mycket bra beläggning.

På provinsens campingplatser kommer de inte att få mycket andrum. Presidenten för Association of Camping Businessmen på Costa del Sol (Aecamping), Emilio Domingo, bekräftar att augusti har stängt med en rekordbeläggning på 95 %. Och för september uppges att de på helgerna kommer att fylla 85 % av sina bungalower. Medan beläggningen under resten av veckan fram till första halvan av september kommer att ligga på 70 %.

Reslusten i september.

Resebyråerna räknar också med en ”magnifik september”, säger chefen för arbetsgivarföreningen för denna sektor på Costa del Sol, Sergio García. Han insisterar på att ”lusten att resa och njuta av livet fortsätter att gälla och semester anses vara en nödvändighet. De destinationer som invånarna i Málagaprovinsen kommer att resa till sträcker sig från Balearerna och Kanarieöarna till Egypten och Turkiet. Samt dessutom en stor mängd europeiska huvudstäder.

Den allra bästa indikatorn på styrkan i efterfrågan på resor i september är ankomsterna till flygplatsen i Málaga (AGP). I år är det planerat för 1.251.768 flygstolar, vilket är 21 % fler än under samma period förra året. Detta är en ökning med hela 222.493 platser. Under september kan man flyga till mer än 150 destinationer runt om i världen från Málaga. Både under juli och augusti i år har flygkapaciteten för att komma till Costa del Sol överstigit 1,3 miljoner platser.

En förväntan som gick i uppfyllelse:

Turistnäringen laddar för rekordsommar.

En strandpromenad i Fuengirola på Costa del Sol, augusti 2023:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …