Turistnäringen laddar för rekordsommar

Spaniens turistindustri förbereder sig för en aldrig skådad sommarsäsong, efter att redan ha slagit alla rekord för årets sex första månader.

Turistnäringen laddar för rekordsommar
Turister i Barcelona.

Även om den globala ekonomin inte förväntas göra en fullständig återhämtning efter pandemin innan 2024 eller 2025, så är Medelhavsländerna på god väg. Turismen i dessa länder har redan slagit 2019 års rekordsiffror med 1 %.

Påsken var en lysande affär för Spanien med intäkter som översteg året före pandemin med 20,1 %. Det kom 7,2 miljoner turister i april, vilket är 18,5 % fler än 2022 och snittpriset för hotellrum översteg 100 euro för hela månaden.

Stora förväntningar inför sommaren

Med dessa data i bakhuvudet förväntar sig reseexperter att sommaren kommer att bli den bästa någonsin för turistnäringen. Detta trots en skenande inflation som har gjort att kostnaderna för flyg och boende har gått genom taket.

 Alessandra Priante

Att resa är en inneboende del av att vara människa” säger Alessandra Priante, chef för World Tourism Organization (UMWTO). ”Det är många som inte rest tidigare men som nu känner för det. Det är därför priserna har stigit och det har inte skett någon nedgång i efterfrågan. Flygen är dyra, men de är fulla”.

Även om önskan hos människor att resa ”inte kommer att minska så förutspår experter att sektorn kommer att stabiliseras 2024”. Eller åtminstone att priserna kommer att göra det.

Hållbar turism

Experterna oroar sig för att en så stor tillströmning av turister inte är hållbart. Framförallt med tanke på det extra tryck som detta sätter på anläggningarna och infrastrukturen på de populära semesterorterna. Men att begränsa antalet besökare, en lösning som har föreslagits på Kanarieöarna och på Balearerna är inte svaret, åtminstone inte enligt Priante. Snarare borde de spanska myndigheterna titta på Venedig och fokusera på områden bortanför de främsta turistfällorna. Och satsa på attraktiva och billigare semesterdestinationer.

”Om efterfrågan är för stor, måste utbudet kalibreras. Man måste planera och schemalägga inte bara för denna sommaren. Om man inte tänker på turismen i 360 grader så kommer samma sak att hända nästa sommar”, sa hon.

Artiklar relaterade till turismen

Turistnäringen i Spanien växer.
Hotellbokningarna i Spanien ökar.
Turismen ger ekonomisk tillväxt i år.
Brist på hyrbilar i sommar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …