En intressant gruvstad och en röd flod

Denna artikeln handlar om gruvstaden Minas de Riotinto i provinsen Huelva och den röda floden Rio Tinto i sydvästra Andalusien.

Rio Tinto gruva
Rio Tinto, dagbrott.

En utflykt till Rio Tinto kan också innefatta en tur på den gamla järnvägen som en gång fraktade malmen till Huelva. Resan med tåget tar en timme i varje riktning och det finns gott om tid att beundra det vackra landskapet då tåget framförs i den högst moderata hastigheten av 10 km i timmen.

Rio Tinto tåg.
Rio Tinto ånglok

Om man vill åka med tåget bör man boka biljett i förväg (länk längre ned i artikeln), då det bara är en avgång om dagen förutom under sommaren då det är två avgångar. Första söndagen i varje månad mellan november och april dras tåget av Spaniens äldsta fungerande ånglok. För resten av turerna används ett mycket gammalt diesellok.

Ett besök i Rio Tinto bör också innefatta ett besök i gruvmuseet, som är trevligt och informativt. Det ligger i det gamla sjukhuset som företaget Rio Tinto Ltd drev på sin tid. Dessutom kan man besöka det stora öppna gruvan Peña de Hierro som ligger 10 km från själva gruvstaden. Museet anordnar guidade visningar av gruvan och området som har använts av INTA och NASA under flera år inför en framtida Marsexpedition. (NASA och spanska centret för astrobiologi forskar i de olika gruvorna i området, eftersom miljön förväntas vara liknande den som finns på Mars och flera andra planeter i vårt solsystem.)

Río Tinto, en resa till Mars utan att lämna jorden:

Lite fakta om Rio Tinto och området.

Floden Rio Tinto rinner upp i Sierra Morena i norra Andalusien och den flyter i sydvästlig riktning mot Huelva. Gruvbrytning har förekommit utefter floden sedan uppskattningsvis 3.000 år före Kristus. Malmen innehåller koppar, silver och guld samt ett flertal andra mineraler. Gruvorna övergavs under en tid och återupptäcktes 1556 och den spanska regeringen började driva gruvverksamhet där 1724. 1873 bildades ett multinationellt (England – Australien) bolag ”Rio Tinto Company” som drev gruvbrytningen fram till slutet av 1900-talet. Numera ägs gruvan av EMED Mining plc.

Rio Tinto
Rio Tinto fotograferad från tåget.

Som ett resultat av gruvbrytningen har floden blivit mycket försurad (pH 2) och den djupröda färgen beror på järnpartiklar i vattnet. Flodvattnet är vackert rödfärgat men är ett miljöproblem då det inte bara innehåller järn utan också en mängd tungmetaller. Själva området med den gamla gruvstaden är idag ett populärt turistmål, med möjlighet att åka tåg på gruvjärnvägen utmed floden.

Som ett kuriosum kan nämnas att det var engelsmännen i gruvstaden som införde tennis, polo, cricket och fotboll till Spanien. För den som vill veta mer och kanske göra ett besök så kan jag rekommendera webbplatserna: Parque Minero de Riotinto och Fundación Río Tinto.

Ett otroligt landskap, Minas de Riotinto och Nerva, Huelva:

Mer intressanta platser i Spaniens sydvästra hörn:

Jerez de la Frontera – Flamenco, hästar och sherry.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …