Späckhuggare sänkte segelbåt i Gibraltarsund

En segelbåt med två personer ombord sänktes söndagen den 12 maj i Gibraltarsund mellan Spanien och Marocko av en flock späckhuggare.

Späckhuggare.
Späckhuggare.

Den sänkta segelbåten hette Alboran Cognac och var en 15,75 meter lång spanskregistrerad charterbåt. Båten attackerades upprepade gånger av en flock späckhuggare som förstörde rodret och skadade skrovet så att båten började ta in vatten.

Besättningen kontaktade den spanska sjöräddningen ”Salvamento Maritimo” via radio. Sjöräddningscentralen i Tarifa rådde männen ombord (båda spanjorer) att ta på sig sina flytvästar. Samt slå på det automatiska identifieringssystemet (AIS) så att andra fartyg i närheten kunde lokalisera dem. Den spanska sjöräddningscentralen kontaktade också Marocko eftersom båten befann sig i marockanskt vatten. En Helimer 223 helikopter sändes dessutom upp från Gibraltar för att söka efter båten. Under tiden lyckades oljetankern Lascaux som befann sig i närheten plocka upp de två besättningsmedlemmarna.

Oljetankern anlöpte därefter Gibraltar och satte iland de två skeppsbrutna spanjorerna. Segelbåten betraktades som omöjlig att reparera så den lämnades drivande och sjönk strax efteråt.

Detta är inte första gången båtar attackeras i dessa farvatten.

I vattnen utanför Spaniens och Portugals kuster finns det ett flertal grupper av dessa valar och konfrontationer mellan båtar och valar är inte ovanliga. Detta är dock den första rapporterade späckhuggarattacken i år. Däremot så sänktes en 13 meter lång segelbåt utanför hamnen i Tanger Med den 13 oktober 2023. Före det så attackerades en båt som var på väg till Gibraltar den 25 maj 2023, den lyckades de bogsera in till Barbate. Tidigare samma månad sänktes också segelbåten Alboran Champagne utanför Barbate.

Även om det brukar kallas ”attacker” tror de flesta experter inte att djuren avsiktligt försöker skada båtarna eller de ombordvarande. De flesta är inne på den tankegången att de enorma djuren helt enkelt är nyfikna och lekfulla. En annan tankegång är att späckhuggarhonor använder båtarna för att lära sina ungar att jaga. Men det är delade meningar om detta, det verkar också som om de alltid förstör rodret först.

Ett mer ingående reportage om Späckhuggarna finns här:

Späckhuggare attackerar och förstör båtar.

En informativ och förklarande video (på engelska):


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …