Späckhuggare attackerar och förstör båtar

Bara i år har det varit dussintals attacker av späckhuggare mot båtar och mindre fartyg utanför kusterna i södra Spanien och Portugal.

Späckhuggare

Den senaste händelsen inträffade igår torsdagen den 25 maj 2023. Tidigt på morgonen bröt en späckhuggare sönder rodret och gjorde hål i skrovet på segelfartyget Mustique som var på väg till Gibraltar. Besättningen som bestod av fyra man fick kontakta den spanska sjöräddningen för att få hjälp.

Sjöräddningens insats

Sjöräddningen satte genast in ett snabbinsatsfartyg och en helikopter som medförde en länspump för att hjälpa det 20 meter långa brittiskflaggade segelfartyget. Mustique bogserades sen till hamnen i Barbate i provinsen Cádiz, för reparation.

Tidigare i maj drabbades segelbåten Alboran Champagne av en liknande attack från tre späckhuggare en halv sjömil utanför Barbate. Fartyget kunde inte bogseras eftersom det var helt vattenfyllt och lämnades drivande för att sjunka.

Enligt forskargruppen Groupo Trabajo Orca Atlantica (GTOA), som spårar populationer av den iberiska späckhuggarens underarter. Så har det varit minst 20 interaktioner bara denna månad i Gibraltarsund, mellan små fartyg och de mycket sociala topprovdjuren. År 2022 fanns det 207 rapporterade interaktioner, visade GTOA-data.

Riktlinjer utfärdade av det spanska transportministeriet föreskriver att närhelst fartyg observerar förändringar i späckhuggares beteende. Såsom plötsliga förändringar av riktning eller hastighet, då ska de lämna området så snart som möjligt. Samt undvika ytterligare störningar för djuren under manövrarna. Varje interaktion mellan ett fartyg och en späckhuggare måste rapporteras till myndigheterna, enligt ministeriet.

Även om de är kända som ”killer whales” så är dessa utrotningshotade späckhuggare en del av delfinfamiljen.

Fakta om späckhuggare

Hanar blir vanligen 8,5 meter långa och stora individer har uppmäts med 9,8 meter längd. Honor är med en genomsnittlig längd av 7,0 meter och en maximal längd av 8,5 meter. Vikten ligger vanligen mellan tre och fyra ton. Men den maximala vikten för hanar kan uppgå till 9,0 ton, medan honor kan väga upp till 5,5 ton.

Späckhuggaren har en mycket karakteristisk färgteckning, svart med vit buk, en vit fläck på sidan och en bakom och ovanför ögat. Mönstret och ryggfenans utseende varierar mellan individerna och de kan på så sätt skiljas från varandra. Ryggfenan är karakteristisk, hos hannar når den omkring 1,8 meter upp och hos honor är den cirka en meter hög. Kalven väger vid födelsen omkring 180 kilo och mäter ungefär 2,1 till 2,4 meter.

De är precis som människan flockdjur, och flocken omfattar normalt 5-25 djur. men djuren uppträder tillfälligt i grupper om upp till 250. Gruppen leds av en hona.

En informativ video (på engelska) om varför späckhuggaren kallas för ”killer whales”:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …