Segelbåt sänkt av späckhuggare i Gibraltarsund

En attack av en flock späckhuggare sänkte en 13 meter lång segelbåt strax utanför hamnen i Tanger Med, besättningen klarade sig dock oskadda.

Späckhuggare
Späckhuggare,

Det är inte första gången som späckhuggare har attackerat båtar utanför Spaniens och Portugals kuster. Faktum är att det har varit frekventa attacker sedan juli 2020. Mer om detta i en artikel vi skrev den 26 maj i år: Späckhuggare attackerar och förstör båtar.

Denna gången var det en polsk segelbåt som blev offret, den skrämmande attacken varade i 45 minuter. Späckhuggarna är intelligenta djur och utförde attacken som de oftast gör genom att först förstöra rodret. Båten fick kraftiga skador, sprang läck och började sjunka.

Seglarna fick hjälp av sjöräddningen, bogserbåtar från hamnen i Tanger Med och Marockos flotta. Men trots försöken att rädda båten så sjönk den strax utanför hamnen, men besättningen är oskadd och befinner sig nu i Spanien.

Tanger Med
Spanien på andra sidan sundet.

Attacken ägde rum på eftermiddagen den 31 oktober.

Den sänkta båten heter Grazie Mamma II och ägs av det polska företaget Morskie Mile. Det är ett företag som har specialiserat sig på att segla runt med turister på intressanta platser, inklusive Gibraltarsund.

Det finns ingen relevant förklaring till djurens beteende.

Detta är ett fenomen som experter och forskare fortfarande letar efter en förklaring på. Det förekommer ofta valar i Gibraltarsund, några av dem på sin vandringspassage under sommaren och andra har bosatt sig som familjer i området.

Larmen som orsakats av dessa attacker gör att organisationen för bevarande, information och studier av valar (Circe), numera samarbetar med ministeriet för den ekologiska övergången med märkning av späckhuggare.

Övervakningen kommer att låta oss att veta var djuren befinner sig timme för timme. Vi skapar en veckokarta över det ungefärliga område där de har rört sig under perioden, förklarar Circe i ett uttalande. Denna information kommer att delas med berörda myndigheter som sen kan sprida den vidare till de som det berör. Avsikten är att undvika interaktion mellan späckhuggarna och båtarna genom att minska eller undvika navigation där djuren befinner sig.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …